Снимка: Facebook

Пети ден продължава издирването на Мирослав Късовски, който изчезна в района на връх Ботев в Стара планина.

"Метеорологичните условия около връх Ботев не са благоприятни за спасителни акции", коментира пред "Дарик" директорът на Планинска спасителна служба (ПСС) Радко Марков. По думите му температурата е минус 10 градуса, духа силен студен вятър и има гъста мъгла. 

Още по темата

Служителите на армията и полицията днес извършиха безрезултатно претърсване на района около връх Ботев. В момента те слизат с колите си към Калофер, уточни кметът на подбалканския град Румен Стоянов. По думите му акцията ще продължи във вторник.

Радко Марков заяви, че през последните дни в издирването на Мирослав са участвали 35 спасители. Въпреки усилията обаче вече пети ден няма и следа от изчезналия мъж. В сряда 34-годишният мъж тръгнал от хижа "Тъжа" към връх Ботев с велосипед, а след това следите му се губят.

Загубата на връзка с Мирослав е станала в района на връх Ботев. Сигналът е подаден около 23.45 ч. на 26 октомври. Колоездачът е тръгнал с два напълно заредени мобилни телефона, но в района на връх Ботев обхватът се губи, а на много места изчезва напълно. В сряда, след потеглянето от хижата, той е успял да проведе само един разговор с близките си, след което връзката с него се загубва.

По първоначална информация той е бил облечен с екип на велосипедист - плътни, но сравнително тънки за сезона черен клин и тъмносиво яке. Носил е малка раница. Предполага се, че е имал намерение в рамките на деня да качи върха и да се прибере в хижата.

В акцията участват полиция, военни и двама спасители. Няколко следови кучета също помагат за намирането на младия мъж. Още от четвъртък в търсенето се включиха и доброволци - роднини и приятели на Мирослав.

Опитни планинари коментирах, че в подобна ситуация шансовете за оцеляване вече са нищожни. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase