Снимка: архив "Булфото"
fallback

Общ преглед

"Рестартираме строителството на язовира ("Луда Яна" – б.р.) след 16-годишно прекъсване, за да може направеното от нас да утолява жаждата на млади и стари и да носи просперитет".

Това послание до бъдните поколения зациментира в бъдещия язовир строителният министър Лиляна Павлова. Днес тя даде старт на изграждането на "Луда Яна" край Панагюрище. Част от церемонията беше и вграждане на капсула на времето с послание до бъдещите поколения.

Малко по-късно строителният министър публикува съдържанието на посланието в профила си във Facebook.

"Днес, 25 октомври 2016 г., при управлението на второто правителство с министър–председател Бойко Борисов, започваме реалното изграждане на язовир "Луда Яна". Вграждаме това послание в стената му с надежда, че когато след 100 години то бъде прочетено, България ще бъде богата, мирна и просперираща държава. Ние поставяме основите на това и вярвам, че с общите усилия на всички мъдри и родолюбиви хора у нас ще успеем да го постигнем", се казва в края на посланието.

Началото пък напомня старата традиция на майсторите да вграждат сянка на жена в стените на строежите си, за да бъдат те по-здрави.

"Водата е извор на живот. Тя е началото на всичко. Символ е на чистотата и на здравето. Задължителна част е от обредите и вярванията за доброто. Водата носи плодородие, а по този начин и богатство, и щастие. Освен това, шепотът на водата е гласът на нашите предци. Затова и ние като тях трябва да отдадем почит на това природно богатство и да го ценим", се казва още в посланието, оставено от Павлова до следващите българи.

По-натам тя обяснява, че капсулата се оставя в навечерието на Димитровден, Деня на строителя.

"Нека всички бъдещи поколения на Средногорието пазят и поддържат не само този язовир, но и българските традиции. Нека бъдат добри, да се учат и живеят в богатство и мир. Да пазят българската история, народна памет и култура и да отглеждат поколения, надарени със знания, възможности и визия за една по-добра България", пише още в свитъка.

При откриването Павлова съобщи още, че язовир "Луда Яна" ще осигурява питейна вода за над 40 хиляди души.

"Съоръжението ще подкрепи и бизнеса, ще създаде нови работни места и най-важното - в 21 век не трябва да допускаме да има хора, които да нямат чиста питейна вода или да са на воден режим", каза още министърът, цитирана от "Фокус".

Лиляна Павлова положи капсулата на времето с помощта на кмета на Панагюрище Никола Белишки. На церемонията присъстваха областният управител на област Пазарджик Гинче Караминова, депутатът от ГЕРБ Дончо Баксанов, представители на Световната банка, на фирмата строител на язовира и на местната власт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 7 години

До АнонименМного важно, тъкмо по-малко гърла за пенсия. В перспектива трябва да се мисли, мойто момче, в перспектива!!!

17

MAKEDON

преди 7 години

Pak za Lileto be.....abe na Lileto da mu go jadite pileto......

16

вечеря

преди 7 години

Казал го е,последният посетител в кръчмата - Всеки е гений в дадена област,а пък лежащият на земята станал и си излезнал

fallback