Снимка: Булфото, архив

Вече пета година българските рибари не могат да ловят черноморска акула, въпреки че законът и европейското право го позволяват. Румънските гранични власти възпрепятстват достъпа на рибарите ни до водите, богати на акула и калкан, независимо от факта, че след присъединяването на България към ЕС те имат право на свободен достъп до спорните води.

Рибарите са под постоянна заплаха от налагане на глоби за улов и конфискация на корабите, разказа за БНР председателят на сдружение "Черноморски изгрев" Емил Милев, като подчерта, че проблемът между България и Румъния не може да бъде изчистен вече девета година.

Ситуацията се влошава след 2011 година, когато румънците задържаха Христо Спасов, а корабът му престоя година в северната ни съседка, докато се водеха съдебни дела.

Румънски граничен катер патрулира извън установената зона от 12 мили от брега и респектира, а българските рибари биват проверявани постоянно, сподели още Емил Милев.

"Европейското право ясно и категорично указва равния достъп до водите и ресурсите на ЕС на всички риболовни кораби от страни-членки", обясни директорът на дирекция "Управление на рибарството" в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Димитър Вълков.

Обсъжда се организирането на среща между директорите на агенциите по рибарство на България и Румъния, които да обсъдят този проблем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase