Снимка: архив, Булфото
fallback

Миньорите от Бобов дол отказват да излязат от рудник "Бабино" вече второ денонощие. Техният брой е редуциран до 70 човека под земята, след като първоначално бяха 130.

На повърхността обаче има техни колеги, които са съпричастни към стачните действия и също настояват дължимите им заплати да бъдат изплатени.

Ръководството на мината вече дойде, макар че не слезе долу в рудника, а отправи предложението си от повърхността.

Oще по темата

"Хората ще си получат парите, когато се подпише с тях споразумителен протокол за преустановяване на стачните действия. До 14 октомври ще им бъде представен погасителен план с ясни и конкретни дати за изплащане на ваучерите, които са просрочени - от месец април до месец август включително", заявиха пред Bulgaria ON AIR от ръководството на предприятието.

Те са категорични, че работниците в мината ще получат цялото им дължимо възнаграждене, както и че ще бъде преведена сумата за ваучерите за месец март.

Ако подпишат протоколите обаче, миньорите ще трябва да отговарят и пред съда, обясни експертът Камелия Георгиева: "Ще ги изплатим, ако подпишат протоколите, но също така ще понесат своята отговорност, съгласно разпоредбите на Кодекса на труда, включително и имуществена отговорност за нанесени имуществени вреди на предприятието", обясни тя.

По думите ѝ, със своите действия миньорите пречат на нормалните дейности, които са извън трудовите им правоотношения, тъй като "Въгледобив-"Бобов дол" е една структура с много единици, не е само рудник "Бабино".

От ръководството опровергаха информацията, че ще затварят предприятието. По думите им до тази мярка няма да се стигне, но ще бъде намален значително работническият състав. В момента във Въгледобив-"Бобов дол" работят 1978 човека, като се предвижда да бъдат съкратени 650 от тях.

"Показателите на предприятието се влошиха от липсата на достатъчно добив. Все пак ние сме частно предприятие и не разполагаме с механизмите и ресурсите на държавата. За да може да работи това предприятие, трябва да предприемаме адекватни действия и все пак да ограничим и производство и персонал, за да можем да запазим останалата част и то да се развива", каза още Георгиева.

Миньорите обаче са на мнение, че ако бъдат изкарани от рудника, дружеството ще затвори и няма да им бъдат изплатени дължимите суми.

Собствениците отричат, но предупреждават, че ако работниците не прекратят стачните действия още днес, те няма да получат дължимото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 7 години

Само да направя един коментар, с неплащането на заплати на миньорите, дружеството едностранно нарушава трудовия договор и КТ. Миньорите са в абсолютното си право да провеждат стачни действия, да дадат дружеството под съд като страна, неизпълняваща подписан от нея договор и т.н. Работниците да не се хващат на тая въдима, ами да стачкуват до дупка!

14

Аси

преди 7 години

Изключителна наглост, цинизъм и пълна подигравка с хората. С покровителството и съдействието на държавата

13

пак гербавите

преди 7 години

Правилно!. Защо миньорите мълчаха досега или някои политици ги подкукуросват, за да ги употребят с предизборна цел и те да са изкупителната жертва. Днес един от ГЕРБ каза, че това е частна фирма и държавата не може да се намеси в този спор??? Ковачки съвсем не е *** и си знае интереса. Въпросът е къде са синдикатите. Миньорите са използвани с предизборна цел и се претоплят стари манджи в полза на ГЕРБ. Миньорите са прости, Боко също и са се разбрали

fallback