Снимка: Булфото, архив
fallback

Между 85 и 90 процента от асансьорите в България може да спрат от 1 януари следващата година заради невъзможността да им бъде поставено аварийно-алармено устройство в кабинката.

Това предупредиха представители на бранша за поддръжка на подемните устройства по повод изискването до края на годината всички асансьори да бъдат снабдени с такива устройства.

Oще по темата

Според Калин Петров, председател на Националния браншови съюз "Надзор и поддръжка на асансьори, подемници и ескалатори" промени в Наредбата за безопасна експлоатация и технически надзор на асансьорите са необходими.

От бранша не са убедени от ползата в новото устройство, тъй като няма гаранция за покритие на "телефона" в рамките на т. нар. екранирани шахти, подземни гаражи и различни комуникации в сградите.

"Няма практика, която да покаже, че от това устройство има полза, тъй като в рамките на т.нар. "екранирани шахти", подземни гаражи и различни комуникации в сградите, не сме сигурни, че "телефонът" ще има покритие, обясни Петров пред БНР по повод едно от новите задължения, които се вменяват вече на собствениците - инсталирането на "телефони" в асансьорните кабини, с цел осъществяване на директна връзка със сервизната поддръжка на съответното съоръжение.

Това е едно разговорно устройство, което работи със SIM карта, която се осигурява от съответния мобилен оператор и би трябвало да осъществява пряка връзка, обясни Калин Петров и допълни, че абонаментът за картата ще бъде включен в цената на пакета, които съответно ползватели плащат за поддръжка на асансьорното средство.

"Срокът за монтиране на телефоните е 1-ви януари 2017 година", подчерта Петров, според когото той няма да бъде спазен, тъй като това ще блокира поддръжката на асансьорите.

Ако не бъдат монтирани телефони обаче, асансьорите ще бъдат спирани, е записано в Наредбата за безопасна експлоатация и технически надзор на асансьорите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

БАЙ БОРЕ ХОЛМСА

преди 7 години

за началник на тая агенция назначиха лобист от хранителновкусовата промишленост , хал хабер нема от асансьори ,ама лобира яко ,УВОЛНИХА го за лобизъм ,ама останаха пачите назначени от УВОЛНЕНИЯ лобист . що така все става у тая държава простите да ни управляват не моем да разберем и туй то .

54

Анонимен

преди 7 години

МИЛОСТ,БЕ,ХОРА ! минали са само 6 дни от както взех пенсията, до следващия 7-ми остават 25 дена,а аз съм с 26 лв..................на брат ми 2-те деца са в чужбина и техните деца -също. на сестра ми 2- те деца са в чужбина и четирите и внучета -също дори не знаят б-ски,на мен едното ми дете и внучето са в чужбина и то почти не говори б-ски. .......какво още ще измислите,за да изпъдите и малкото останали млади? направо пуснете талибаните да ни разнат главите на веднъж,че вие го правите всеки ден

53

Анонимен

преди 7 години

значи веднъж плащаш за този "телефон",после плащаш и на М - ТЕЛ всеки месец,след това се оказват "екранизирани" и няма смисъл от тях....и накрая, като измервателните уреди на топлофикация.....веднъж ги плащаш като уреди ,които да мерят единиците,после плащаш тези единици по коефициент от 2 до 7, после плащаш и сградна инсталация , накрая плащаш и "загубите" та топлофикация........ ПАК НЯКОЯ ПРИЯТЕЛСКА ФИРМА Е ВНЕСЛА КИТАЙСКИ ТЕЛЕФОНИ ЗА АСАНСЬОРИ.

fallback