Снимка: БДЖ
fallback

Общ преглед
Тази година се навършват 150 г. от откриването на първата железопътна линия в България. По този повод  БДЖ под егидата на транспортното министерство организира юбилейно честване на 22-и октомври и пуска атракционен влак по маршрута на жп линията Варна - Русе.

Местата във влака са ограничени. Билетите са безплатни, заплаща се само запазено място и то едва за 50 стотинки, съобщиха от БДЖ.

Билети ще се дават на гарите, на които влака ще спира: Варна, Белослав, Синдел, Провадия, Каспичан, Хитрино, Самуил, Разград, Вятово и Русе.

Специалният влак ще отпътува от жп гара Варна в 08:15 ч. и по време на своето пътуване към гара Русе.

Специалната атракция за пътуващите и посетителите на събитието е ретро подвижния състав на "БДЖ – Пътнически превози" ЕООД.

Влаковата композиция ще бъде теглена от парен локомотив 03:12, като в състава й е включен вагон от царската композиция на Цар Борис III "Корона експрес".

Атракционният влак пристига пред Музея на транспорта в Русе в 15:30 ч. Пътниците от влака ще могат да се потопят в атмосфера от епохата на първото пътуване през 1866 г., осигурена от общинските Биг Бенд и Драматичен театър.

След като разгледат изложените в Музея експонати ще продължат към официалното честване на централната жп гара в Русе. На гаровия перон всички, които проявяват желание, могат да посрещнат атракционния влак и да се снимат с него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Барон Хирш

преди 7 години

Железницата си е баш турска,а българите щели да честват първата железница на България.Ако тогава имаше държава България ,жп линия Русе -Варна до ден днешен нямаше да има.150 год. нищо не е бутнато и сегашните български безхаберници продължават да спят.Един европейски турчин като Мидхад Паша е оценил значението да свърже Дунав и Ч.Море ,а българските *** дават пари за София -Волуяк .Варна,Русе ,Букурещ и от там връзка с цяля Европа е най-перспективния коридор на България.

7

Каручка

преди 7 години

До Анонимен 5Ако говориш за пенсионери имаш право. Само дето никой нищо не казва за връщането... ;)

6

Анонимен

преди 7 години

Добра идея! Съвсем спокойно могат да я направят да се провежда редовно , но не с безплатни билети, а по- скъпи от стандартните, чак 100-200 лв не знам дали някой би платил обаче.

fallback