Снимка: БНТ
fallback

Жена от Пловдив от три години се опитва да докаже, че не дължи пари по стоков кредит, изтеглен през 2006 г. и погасен същата година.

Музикантката Виолета Стойчева научава, че дължи пари случайно, докато се опитва да изтегли кредит от друга банка.

Тогава жената си спомня, че преди три години са я търсили от колекторска фирма за изтеглен кредит за закупуване на мебели.

Според нея, тя е изплатила сумата същата година и смята, че всичко е приключило. Купува си апартамент и си живее спокойно. Години след това се появява документ, че дължи още 45 лева по заема от 2006 г.

Стойчева не пази вносните бележки и няма как да докаже, че е изплатила задълженията си, а кредитът й е продаден на колекторска фирма.

Така проблемът й се задълбочава, докато преди дни случайно намира договора и платежните нареждания и ги носи в банката. Праща копия и в колекторската фирма.

Оказа се, че те са я водили в регистъра с друго име "Стойкова", съобщава БНТ. В писмен отговор се казва, че в случая с жената е допусната техническа грешка, която е можела да бъде предотвратена на по-ранен етап и поднасят извинение.

От банката също признават за техническата грешка и вече са предприети мерки по коригиране на информацията и в централния кредитен регистър.

Жената съветва всички, които имат взаимоотношения с банкова институция и приключват задълженията си към нея, да си изваждат документ с мокър печат, че са приключили плащанията си и да го пазят.

"Понякога не сме достатъчно внимателни, но това ни струва много", каза още жената.

Според специалистите е особено важно да имаме интернет банкиране, което ни позволява да следим състоянието на кредитите си

При приключване на съответното задължение е добре да изискваме документ от съответната банка, че не дължим нищо, въпреки че и той струва пари - около 20-30 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

до 17

преди 7 години

щом "светиш" в ЦКР на БНБ, значи си подписал за кредитната карта, а освен това си получил пластика от банката и пин от Борика. Няма значение, дали си я ползвал или не, щом те има в ЦКР, значи си направил гореизброените глупости и съответно САМ си си виновен! Научете се на малко кредитна култура, хора! На Запад тарикатите използват банките, а тукашните тарикати, падат в елементарни клопки от липса на основни познания!

22

Анонимен

преди 7 години

До банкоматаДържавата може да задължи банките, топлофикация, водоснабдяване или ел.разпределителите да издават документ при разплащане, че клиента няма повече задължения. Това ще сложи малко повече ред и ще прекрати далаверата с "останаха неразплатени 68 стотинки", които с незнам какви си такси са се превърнали в няколко хиляди и са дадени на колекторска фирма, в резултат на което съдия-изпълнител иска да продаде жилището ви. Само че държавата очевидно не иска ред в тоя бизнес.

21

Анонимен

преди 7 години

Споко, така ще е, закрепостени сме вече към банките. С хитрия маньовър, че се борим срещу сивата икономика, ни накараха да плащаме над определени суми само по банков път. Това автоматично ни принуждава да държим парите си в банка, с всички произтичащи от това последствия. След като сме принудени да ползваме услугите им, те могат да си измислят каквито поискат такси и да ни разиграват както си пожелаят.

fallback