Снимка: Dnes.bg
fallback

Стотици хора извиха огромно хоро на централния площад в Пловдив. Това се случи, след като местната община забрани традиционното неделно хоро в Цар Симеоновата градина на града.

Властите се позоваха на общинска наредба за шума. Заради забраната, миналата седмица се стигна до спречкване между граждани и полиция, която изгони хората от центъра, защото нямали разрешение да се събират и да танцуват. Това предизвика гнева на хиляди потребители на социалните мрежи и принуди българи от различни градове да пристигнат в Пловдив, за да подкрепят пазителите на традицията.

"За мен това е възмутително, осъдително и грубо", заяви пред Dnes.bg една от участничките в хорото.

"Мисля че Цар Симеоновата градина и този площад са на хората и се надявам, че кметът разбира, че днес е кмет, утре не е, а тези хора си остават в този град и няма кой да им забрани да се събират", обясни разпалено друга гневна гражданка.

Дни след като Община Пловдив забрани неделното хоро в Цар Симеоновата градина, пловдивчани организираха своеобразен протест срещу забраната. Недоволството им беше подкрепено от танцови клубове от различни български градове, които пристигнаха в Пловдив, за да танцуват на централния площад.

Виктория и Денислав са дошли в Пловдив чак от Силистра, за да се включат в голямото хоро.

"Много се надяваме разумът на местните управляващи да надделее и да оставят хората да си играят българското хоро", споделя Виктория.

"Ако не хората да им налеят разум и това е…", довърши мисълта й Денислав.

Засега Община Пловдив даде крачка назад като разреши провеждането на хорото на площад Централен. Гражданите обаче продължават да настояват всяка неделя то да се играе в Цар Симеоновата градина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 7 години

До До 37Гладна мечка хоро не играе.

38

ИХУУУ

преди 7 години

С ГОЛО ХОРО ПРЕД КМЕТСТВОТО

37

РОССИЯ

преди 7 години

ЗАБРАНЯВАЙТЕ СВАДБИТЕ КОИТО ПРОДЪЛЖАВАТ ЧЕТРИ ДНИ В КВАРТАЛИТЕ НА ГОСПОДАТА РОМИ

fallback