Снимка: архив, Булфото

Машинното броене на бюлетините ще се проведе в максимум 10 или 15 секции, съобщиха от ЦИК. Техният брой тепърва ще се уточнява, като значение ще окаже видът на устройствата. Предвижда се те да бъдат доставени в края на октомври, като тогава ще се направи и предварителен тест на машините, пише "Монитор".

Една машина ще се използва за няколко секции. Предварителните сметки показват, че за около три часа трябва да се обработят бюлетините в 5 или 6 секции.

Само преди дни ЦИК прие общите правила, по които ще се проведе експерименталното броене. Това ще става от членовете на самите секционни комисии. За улеснение ще се изберат СИК в една сграда, която трябва да се намира в един от столичните райони – 24-ти или 25-ти МИР.

В решението изрично е записано, че експериментът не може да се проведе в секции, където ще има и частични местни избори. Това автоматично изключва район „Младост“ от списъка.

Жителите на квартала освен президент, ще трябва да кажат кой искат да бъде и районен кмет, след като заемащата доскоро поста Цвета Авджиева бе принудена да подаде оставка заради протести срещу застрояването на градинка.

Идеята на изборните експети е да се изберат секции с по-малко избиратели, за да не се утежни излишно целия процесЕкспериментът трябва да започне след края на изборния ден и преди бюлетините и книжата да бъдат запечатани в чувалите и изпратени в РИК-те. Бюлетините задължително ще се преброят два пъти. Ако резултатите се различават ще се проведат още две. Това означава, че бюлетините може да минат през машините до 4 пъти.

Членовете на комисиите пък ще трябва да подпишат декларация за поверителност и задължението да не огласяват резултатите от машинното броене.

До 2 млн. лева ще харчат париите и коалиции за предизборната кампания, реши още ЦИК на заседание преди празниците. Комисията одобри правилата, по които трябва да се провежда агитацията преди вота, както и финансирането на кампанията.

Същата сума ще важи и за разяснителната кампания за референдума. Балоните, химикалките и шапките с логото или с номера на партията не са агитация, е записано в решенията. Това се отнася и за религиозните обреди. За първа година в агитационните материали, клипове и плакати се забранява използването на герба и знамето на страната.

Медиите пък ще трябва да публикуват до 30 дни преди вота контрактите с партиите за отразяване, като това ще важи и за безвъзмездните договори за медийни услуги..Кампанията ще започне официално на 7 октомври и ще приключи на 4 ноември. ЦИК обаче още се чуди дали изрично ще си искаме бюлетина за референдума или комисията ще ни я дава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase