Снимка: архив, Булфото
fallback

С 6513 са намалели новите пенсионери за година. През изминалите 9 месеца в заслужена почивка са излезли 39 128 души, навършили възраст и стаж за пенсия.

В сравнение с същия период на миналата година броят им е намалят с 14%, показват данни на Националния осигурителен институт.

"Основната причина за намалението е ръстът с по 2 месеца на пенсионната възраст и стаж от началото на годината", обясниха от НОИ.

След 2-годишно замразяване на възрастта за пенсия тази година тя беше увеличена с 2 месеца. Така жените от най-масовата трета категория труд трябва да работят до 60,10 г. и да имат поне 35,2 г. осигурителен стаж. Мъжете пък ще се оттеглят на 63,10 г. при условие, че имат 38,2 г. трудов опит, пише в. "Монитор"

Размразяването на пенсионната реформа доведе до спад на новите пенсионери за първи път от 2 г. Данните на НОИ отчитат намаляване и на инвалидните пенсии.

От началото на годината до края на септември заради болежки в пенсия са излезли 21 332 души, или с 2488 по-малко спрямо деветмесечието на 2015 г. Въпреки намаляването на инвалидните пенсии всяка трета новоотпусната сума за старини е заради заболяване.

Повече от година министерствата на социалната политика и на здравеопазването работят върху нова методика за определяне на работоспособността.

Идеята на ведомствата е хората със здравословни проблеми да минават пред две комисии – медицинска, която ще определя степента на заболяване и социална, която ще решава дали и какво може да работи болният.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

пенсионер 100

преди 7 години

"С над 6 хиляди намаляват новите пенсионериПричината - скока при възрастта" и заслужения задгробен живот до преди пенсия.Ако някой от новите поколения си мисли че някога ще се пенсионира в таз държава жестоко се лъже. Някъде четох че след тези т.нар. реформи било планирано възрастта да се вдигне на 70г. Дали е вярно не знам,но сигурно ще стане. Цял живот плащаш и АКО стигнеш до пенсия(ако преди това не си гушнал букета) до края на дните си ще мизерстваш. Изхода е живот зад граница.

39

Анонимен

преди 7 години

Ха сега си спомнете кой заби последния пирон в пенсионната система! Да ви е честит кандидата за президент Калфин! Поздрави от многобройната армия на кандидат-пенсионерите!

38

сминдух енд чесън

преди 7 години

Преди скока в отвъдното ,нашенския пенсионер задължително минава през БКП ,а впоследствие прави дарение за престъпността ,което е едно и също с предното

fallback