Снимка: Архив, Булфото
fallback

Напоследък има тенденция непълнолетни да предлагат царевица и понички по плажовете във Варненско. Тъй като са под 18 години, не можем да им налагаме санкции, младите продавачи отнасят само мъмрене.

Това съобщи на пресконференция в областната управа д-р Златина Димова, шеф на областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) във Варна. Поводът бе  приключващият летен сезон и отчетът за дейността на институцията, пише Информационна агенция "Черно море".

Най-много сигнали за нерегламентирана продажба на царевица и понички има от плажа в с. Шкорпиловци, уточни д-р Димова. Тя посочи, че там, където има отговорни концесионери, каквито са в курортите "Свети Константин и Елена" и "Златни пясъци", подобни жалби няма.

Има обаче и парадокси. През тази година видях как млада майка с 5-6-годишно дете на ръце тича подир продавач на плажа за понички. А докато има такова търсене, ще има и предлагане, каза още д-р Димова.

Областната дирекция по безопасност на храните във Варна, е извършила 585 проверки в периода 1 юни – 9 септември т.г. Инспекторите са съставили 18 акта и 96 предписания за отстраняване на нередности.

Повечето от нарушенията са свързани с неотговаряща на изискванията материално-техническа база, необявяване на алергените, с етикетировката, съхранението на продуктите от животински произход и други. Спрени са от продажба 72 кг месо и месни произведения, 102 кг миди, 9 кг понички и царевица. Временно са спрени от експлоатация 2 обекта.

Като цяло нарушенията не са повече от същия период на м. г., обобщи д-р Димова.

Отчет за дейността си представиха и шефовете на ОДБХ – Бургас, д-р Георги Митев, и на ОДБХ – Добрич, д-р Розалина Брайкова.  

Автор: Ставри Таргов

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Веселин

преди 7 години

оххххххххххххххххххххххх Няма лошо децата да си изкарват парички за лятото.........я ми кажете какво правите за стоките за милиарди , а не за 1000 кочана царвица...Няма никакъв контрол по цеховите за производство на храни ,да не говорим ,че има и много незаконни,всички мандри ли произвеждат безопасно сирене или само някой??? Ползват ли мляко или ......за 5000лв олелия ,а за 1милиард мълчим...нека да почнем със шефовете на ОБДХ....

7

Дедо Шмърк

преди 7 години

"млада майка с 5-6-годишно дете на ръце тича подир продавач" - или детето е някакво миньонче или майката е щангистка .... то ше й скоро ученик бре, 5-6 годишните са бая големички че и да тича с него!

6

Анонимен

преди 7 години

Тези малолетни да не са паднали от Марс? Майки и бащи нямат ли? Тази царевица да не е паднала от Марс?Нали първо трябва преди това да се открадне и свари. Не можели или не искали да ги накажат последно, че не разбрах...

fallback