Снимка: Архив, Булфото
fallback

Ентусиасти от екологичното Сдружение "За Земята" правиха цяла седмица уборка в Пирин планина по време на 19-то традиционно почистване на защитени територии. Благодарение на усилията на десетки доброволци планината вече е по-лека с поне 5 тона боклуци, пише БТА.

Акцията събра над 60 участници от цялата страна и на различна възраст - между 7 и 67 години, обединени от любовта към планината.

Някои от тях идват на традиционното чистене всяка година, а други бяха за първи път. Те чистиха районите около хижа "Безбог", заслон Тевно езеро, хижа "Каменица" и хижа "Пирин". Тази година част от времето участниците бяха разделени на 2 групи, за да се достигнат и почистят повече места, като накрая всички се събраха в хижа "Пирин". Част от маршрута е почистван от доброволци за последно през 2003 г.

"Противно на наблюденията от предварителните обходи на маршрутите, където изглеждаше чисто, по време на акцията се натъкнахме на изненадващи количества боклук около хижите, на входните точки за парка, около лифтовете и на местата за отдих с пейки и огнища", казаха участниците.

Според доброволците все по-голяма част от боклука, на който се натъкват, са пластмасови отпадъци - чашки и бъркалки, шишета, опаковки. А най-многобройни са мокрите кърпички, които вероятно повечето туристи смятат, че са разградими. Бяха открити и стари "сметища" с дълбочина от няколко метра, от които "чистачите-археолози" вадеха боклуци от 70-те и 80-те години на миналия век.

Задачата им бе доста трудна, тъй като събираха голяма част от боклуците във вътрешността на високия клек, под големи камъни и скали, по стръмни пътеки. Боклуците се изнасяха с автомобили на Национален парк "Пирин" и с камиони.

От Сдружение "За Земята" призовават всички любители на планините да прибират отпадъците си в раницата и да ги свалят долу, да не изхвърлят нищо в хижите, да ползват собствени съдове вместо пластмасови чашки и чинийки за еднократна употреба, да не изхвърлят мокри кърпички край пътеките и да приканват и спътниците си към по-отговорно поведение в планината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 7 години

В заведенията в планините да спрат употребата на пластмасови прибори, чаши и чинии. това ще ги задължи да спазват стриктно правилата за миене и дезинфекция - заразите не дремят. Това ще ограничи само част от пластмасовите ***. Основното е възпитанието на нацията, която ужасяващо изпростя през последните десетилетия.

7

Шаран БГ

преди 7 години

Елате по крайбрежието черноморско - 50 тона ще са мчалко ! И на руски и на български си е "Уборка" На руски идва от "убирать- събирам , прибирам" Уборка урожая - пр. Но в българския се използва само като почистване, събиране на отпадъц Руската "оборка" /с ударение на второто О,а първото се чете като А/ означава / според С.И.Ожегов /Ажьогов/ и речника на Сава Чукалов/ ивица плат пришита права или накъдрена на рокля или дреха, на български - волан. Волан на дреха - не на овтомобил !

6

Анонимен

преди 7 години

Не само журналистите, но и възмутените читатели трябва да се консултират с правописния речник. Моят в случая казва, че има "оборка" и "уборка", но мисля, че авторът е прав.

fallback