Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

Да почистим Кладнишкия манастир "Свети Николай". Около тази идея се обединиха хора от София, които в съботния ден разчистиха светата обител, се казва в репортаж на Bulgaria ON AIR.

Акцията идва няколко дни след бунта на местното население, което поиска да бъде отстранен игуменът, защото не полага грижи за манастира, който пострада сериозно от земетресението през 2012 година.

Кладнишият манастир "Свети Николай" е построен през X век и унищожен по време на турското робство. Възстановен е малко преди Освобождението. Днес отново е пред разруха заради земетресението от 2012 година. За да върнат поне малко от предишния му облик, група ентусиасти, организирали се през социалните мрежи, запретнаха ръкави и с ножици, лопати, метли и голи ръце почистиха двора на светата обител.

Oще по темата

От междуведомствената комисия по възстановяване са отпуснали пари за ремонт на манастира, който е паметник на културата. Двете сгради в двора му ще бъдат съборени, защото са опасни и ще бъдат изградени наново.

С пари, събрани от доброволците, камион извози събрания боклук. Ентусиастите обещават скоро пак да дойдат и да помогнат манастира да върне предишния си блясък.

Още в репортажа на Васил Детелинов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Иван Станков

преди 7 години

Отец Рафаил казва: манастира не е мръсен, а няколко дни след това се оплаква, че нямал договор със сметосъбираща фирма и затова складирал ***...За да го изхвърля използвам случаите, когато има транспорт, който да го извози към регламентирано сметище (за справка - dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/02/2821728_igumenut_na_kladnishkiia_manastir_e_ubeden_che_ima/),т.е. сградите наистина се използват за склад, само че за склад за ***.....

9

Иван Станков

преди 7 години

Отец Рафаил казва: сградите се използват за складове, а после идват доброволци да почистят сградите.(за справка: dveri.bg/wdq4k) Ама нали преди малко повече от седмица отец Рафаил казваше, че това не било ***, а социални помощи за децата!Това са сгради, които не са за живот, те са складове. Там пазя дарения за детски домове от хора, които са донесли разни неща. - (за справка - https://zadrugata/2016/08/26/отец-рафаил-стефанов-действията-срещ/)

8

Анонимен

преди 7 години

"През 2012 г., при земетресението в Пернишко храмът пострада много. Оттогава едната сграда беше ремонтирана, започна реставрация на стенописите. Старото монашеско крило е затворено, защото конструкцията им е нарушена и те са опасни", каза още игуменът.(за справка: dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/02/2821728_igumenut_na_kladnishkiia_manastir_e_ubeden_che_ima/ )След това на 04.09.2016 година по БНР Христо Ботев, заяви, че този документ явно е изгубен някъде?!

fallback