Снимка: Булфото

Високи температури и силен вятър с променяща се посока затрудняват работата по потушаването на големия пожар в Сакар планина. Пряка опасност за населените места, имуществото на хората и животните им обаче няма. Това съобщи към 16 часа говорителката на областния кризисен щаб Нели Вълканова, цитирана от БТА.

Огнената стихия между селата Изворово, Черепово, Дрипчево и Оряхово избухна в късния следобед вчера и се разпространи на площ между 40 000 и 45 000 декара гори, пасища и лозя.

Над 15 противопожарни автомобила с техните екипи, техника на лесничействата, противопожарен хеликоптер, верижни машини и над 200 души: пожарникари, горски, 30 военни, както и стотици доброволци от селата, продължават борбата с бедствието. Обявената кризисна ситуация за община Харманли остава.

От снощи органите на МВР разследват причините за запалванията. Едно от тях, както съобщихме по-рано, е тръгнало от фотоволтаичен парк до село Оряхово, община Любимец. Инсталацията за зелена енергия на площ 600 декара бе унищожена, като вероятна причина за пожара е авария в техниката.

Това не е първи пожар в соларния парк, такива инциденти са се случвали почти всяко лято от пуска му, сочи статистиката на противопожарните служби.

В същото време огнища са пламнали и в пасища в засегнатите от пожара територии, като отново вероятна причина е небрежност при почистването на терените. Все още няма задържани по обвинения в причиняване на палежи, но полицията работи със стопани, които са работели с техника във времето на избухването на огъня и са заподозрени, а разпитите продължават.

Населението на село Изворово, над което се стели гъст дим, е предупредено за евентуална евакуация, но такава засега не се налага, уточнява още областният кризисен щаб. В същото време фронтът на пламъците и огнището край Оряхово са спрени, а ситуацията е овладяна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase