Снимка: Булфото, архив

Над 60 000 ученици от областта и страната са преминали за 20 години през ученическия военен лагер край кърджалийското село Широко поле. Той е единствен по рода си у нас, а издръжката му е поета от община Кърджали, съобщава БТА.

Първият тренировъчен лагер- бор се провежда през 1996 година, когато с оръжие и екипировка, осигурени от бившата Организация за съдействие на отбраната, в него на бивак са осмокласници от Кърджали.

През 2004 г. правителството приема решение, с което обявява бившата мобилизационна база от публична държавна собственост в частна държавна собственост и я предоставя безвъзмездно на община Кърджали.

В националния лагер са обхванати ученици от 4 до 12 клас, като всички получават стрелкова подготовка с въздушна пушка. През тази година за пръв път са проведени два събора по туризъм с ромски ученици, споделя неговия създател и ръководител Минчо Гумаров.

С времето лагерът е оборудван с учебна военна техника. Има автентична походна кухня, през 2012 г. е докарано противотанково оръдие, а на следващата - хеликоптер. Лагерът получава минохвъргачка, автомати "Калашников" и карабини.

Ръководителите му споделят, че минали през военния лагер ученици днес работят в жандармерията, полицията, "Гражданска защита", а "випускници" имат специални карти за завършена военна подготовка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase