Снимка: Flickr

Заведенията по морето се конкурират с евтини менюта, за да привлекат туристите, които не почиват с пакети "ол инклузив". За да не останат без оборот, ресторанти по морето се надцакват с домашни манджи, които продават на народни цени.

Най-натоварена била работата по обяд, обясняват от заведение на плажа в Созопол. Туристите, които са избрали града за почивката си, спят основно в квартири и семейни хотели, затова търсят изгодно хапване. Най-търсени били домашните манджи, а не скарата и гурме кухнята.

"По обяд правим по няколко тави с домашна кухня и за тях се чака на опашка", обясняват готвачите, които готвят манджи като боб, леща и гювеч. Така човек може да се нахрани до насита с порция за 4-5 лева и няколко филии хляб. Супите също били сред най-търсения артикул, разказват от ресторантчето пред "Стандарт". 

Капанчетата по морето, които предлагат евтино хапване и дребна риба, винаги са пълни. Оборотите обаче се формират от евтини ястия като цаца и пържени картофи. Сафрид, попчета и дори гръцка прясна риба, предпочитат гостите, обяснява собственик на ресторантче в Стария град. Порцията излиза по 7-10 лева, като най-често туристите пият с нея наливна бира за по 2-3 лева халбата, обясняват ресторантьори.

Семействата с малки деца пък предпочитат да си приготвят сандвичи или плодове за плажа. Продавачите на царевица и пластмасови купички с грозде или портокали, излизат по 2-3 лв на плажа. Хит това лято отново са и палачинките край морето, които са евтин вариант за леко похапване. Цената им върви по 2,50 - 4 лв. за огромна палачинка с пълнеж.

В големите курорти ресторантите имат повече трудности да се напълнят, поради факта, че повечето гости избират варианта за предплатена почивка от типа "всичко в цената". Пълнят се ресторанти, които предлагат програма като жива музика или караоке, обясняват собственици. Основно в курортите звучи фолк, народна, гръцка и сръбска музика. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase