Снимка: архив, Bulphoto
fallback

Цаца, сафрид и чернокоп са най-търсените риби в крайбрежните заведения на Варна, казват ресторантьорите.

Едно от най-големите удоволствия на морската ваканция е прясната пържена риба. Тази година обаче само около една трета от рибата, продавана у нас, е българска. Дори в плажните заведения не всички сервират черноморски миди и риба.

"За жалост, основно лятото българинът яде замразена или охладена риба от Гърция. До сега освен кая, трицона... всичко почти е замразено, охладена риба идва от Гърция. Някои клиенти предпочитат цацата - препържената цаца, така са свикнали – независимо с какъв джоб са", казва Нестор Несторов, управител на заведение пред БНТ.

Намаляването на рибата през последните години не засяга само Черно море, а е световен процес. Според специалистите засега в наши води като вид е изчезнала само черноморската скумрия, но и останалите намаляват.

Сафрид, трицона, хамсия, калкан, барбун, черноморска акула, т.е. за всички тия промишлени видове риби се наблюдава намаляване на запасите, като се счита, че основните причини са две: това е преулова и замърсяването.

Траленето на морското дъно за рапани също е фактор рибата постепенно да изчезва. Затова макар рибарите ни все още да хващат сафрид, част от него е внос. Ципурата и лавракът идват от Гърция, хекът и скумрията – от Норвегия, а пангасиусът – от Виетнам.

В Черно море още ловят чернокоп, заргана и лефер. Особено търсен е калканът.

България и Румъния спазват европейските квоти за улов, но те не важат за останалите четири черноморски държави и затова и той също намалява.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Турист

преди 7 години

До БургасШефа очевидно е ***, както повечето въртящи бизнес по морето лятото.

14

Анонимен

преди 7 години

няма риба защото Наско буклука от Зеленка -Калиакра лови всичко наред и хваща маломерна риба и никой от проверяващите не му прави акт щото ги подкупва

13

Бургас

преди 7 години

До ТуристБургаският/та ,,тарикат/ка",най-вероятно хабер си нямат от рибата в Черно море,родом предполагам е от Ямболските села и на момичето ,и е дошло до гуша от въпроси на,които не знае отговора,при условие,че получава 400лв заплата+%,който така и не вижда,затова и е все тая разликата между сафрид и каракуда. На шефът и също не му пука,защото капанът е пълен със софиянци нагъващи цаца,никой не иска да вдига левъла,защото трябва да вдигне и личния си такъв.

fallback