Снимка: Черно море
fallback

Километрични опашки от ТИР-ове изнервят от седмица шофьорите на влизане във Варна.

Проверка на Информационна агенция "Черно море" установи, че причините са комплексни. Всяка година по това време се образуват задръствания  заради по-интензивния трафик на кораби, които превозват стоки от вътрешността на страната за износ.

Към всички останали, през август се добавят и ТИР-овете със зърно, което напуска страната.

Шофьорите споделят, че чакането в жегата е непоносимо, няма създадени условия за почивка, краката им отичат от дългите часове на чакане в едно положение. В добавка към това те трудно намират място, където да хапнат и пият вода в близост до камионите си.

"Не мога да оставя ТИР-а с толкова много товар, за който отговарям с живота си – споделя млад шофьор от Великотърновско. Добре, че намерихме наблизо стол за хранене на ДАП-а, че да не се чудим откъде да си купим питка с някакъв колбас. Кафе също няма наблизо, ходим до бензиностанциите наоколо. Там ползваме и тоалетна. За баня и съблекалня никой не говори".

"Вижте на какво приличат краката ми", жалва се възрастен шофьор, който е в бранша повече от 25 години. Той се оплаква, че крайниците му са отекли  и го болят от чакането. "Ние сме по-зле от животни", заключава той.

Според водачите на тежките камиони, причината основно е в недобрата организация на пристанището.

"Не може в този пик на трафик и интензивно товарене пристанището да реши да си пусне служителките в отпуск и само една да обслужва кантара. Идва краят на работното им време и си отиват при семействат, а ние тук висим с денонощия", разказва още шофьорът.

Той обясни, че от сутринта се е придвижил само половин километър и не се знае кога ще мине.

"А ако прегледа на стоката се осъществява под Аспаруховия мост (и там има такъв пост), чакането се проточва по два дни. Това в нормална морска страна не може да се случва. Нужна е гъвкавост. Ако трябва да пуснат допълнителни смени и хора, които да помагат за по-бързото обслужване на ТИР-овете", допълва още шофьорът.

Ели Маринова

Още новини от Варна четете в www.chernomore.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Партиен член

преди 7 години

Завиждат им на заплатата пък иначе не искат да стават тираджии.Свободни места има но желаещи не.

6

Бобата

преди 7 години

4 бона заплатка и си гледаш кефа по цял ден. Всеки я иска тази работа, ама е само за възкари. Тия като ги гледам по опашките, май отчисляват 2 бона от заплатата, за да задържат завидната службичка.

5

Анонимен

преди 7 години

"Всяка година по това време се образуват задръствания заради по-интензивния трафик на кораби, които превозват стоки от вътрешността на страната за износ."Леле, дано тези кораби да не тръгнат и обратно към вътрешността на страната по магистралите!

fallback