Снимка: Черно море

Таратор със стафилококи е основната причина за бума на заболели деца в детската градина "Слънчо" във Варна. Заразата е предадена от две помощник-възпитателки, които са сипвали храната на децата.

Още по темата

Това стана ясно на пресконференция в Областна управа-Варна, дадена от шефа на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Златина Димова и шефа на Дирекция надзор на заразните болести в РЗИ-Варна д-р Янка Драганова.

Двете помощник-възпитателки, които са сипвали храната, са отстранени временно от работа до елиминиране на инфекцията при тях, пише Информационна агенция "Черно море".

Изводът на специалистите е също, че не са спазени елементарни правила за работа с хранителни продукти от въпросните служителки. Освен това проверката е открила и наличие на колиформи в кухненския офис и разливочната на детското заведение.

Стана ясно също, че две деца от пострадалите са с норовирус. Едното е на 3 години и е било пуснато в градината неизлекувано.

На другото дете на 4-годишна възраст, носител на вируса, е проведено 3-седмично лечение, а в детското заведение се е върнало ден преди епидемичния взрив.

За инцидента ще бъдат наложени финансови санкции на медицинския персонал на градината, стана ясно още от пресконференцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase