С нарастващата тенденция за хранене в обществени заведения, се увеличава и рискът от заразяване с различни бактерии и вируси. За вируса на хепатит А е характерно, че се предава по фекално-орален път, като е познат още под името "болест на мръсните ръце".
Поради своите структурни особености, вирусът е изключително устойчив, дори и при попадане за по-дълго време във външната среда той остава жизнеспособен. Характерно за предаването на вируса е, че основен резервоар и източник на инфекцията са хората. От основно значение за разпространението на инфекцията са безсимптомните носители.
Заразените лица започват да отделят вируса с изпражненията си 1-2 седмици преди появата на явни симптоми. Основно значение за зачестяване на инфекцията са лошите санитарни условия, пренаселеност и ниска хигиена на населението. Заразените вода и хранителни продукти, в зависимост от количествата си, могат да бъдат причина за възникване на епидемии.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
fallback
fallback
fallback
Коментари Напиши коментар
4
сминдух енд чесън
преди 7 годиниКитодар Тодоров дебне зад всяка манджа
3
евродебил
преди 7 годиниСнимката към матрялчето, в Германия ли е правена или в Сев.зап. България!?
2
готвач
преди 7 годиниТака ще бъде като много се бърза да се обслужват повече клиенти и приборите за хранене просто се приплакват леко в един съд с вода, в която може да има и малко Веро понякога. Понеже винаги много бързат, не мият лъжица по лъжица и вилица по вилица, а ги нахвърлят в една тенджера с вода или пластмасова кофичка или в тава. Няколко пъти ги разбъркват с ръце и хооп, готовоооо! Измити и от чисти по-чисти. Дори някои служители се хвалят колко бързо "мият" приборите за хранене, чиниите и чашите.