Източник: Reuters
fallback
С нарастващата тенденция за хранене в обществени заведения, се увеличава и рискът от заразяване с различни бактерии и вируси. За вируса на хепатит А е характерно, че се предава по фекално-орален път, като е познат още под името "болест на мръсните ръце".
 
Поради своите структурни особености, вирусът е изключително устойчив, дори и при попадане за по-дълго време във външната среда той остава жизнеспособен. Характерно за предаването на вируса е, че основен резервоар и източник на инфекцията са хората. От основно значение за разпространението на инфекцията са безсимптомните носители.
 
Заразените лица започват да отделят вируса с изпражненията си 1-2 седмици преди появата на явни симптоми. Основно значение за зачестяване на инфекцията са лошите санитарни условия, пренаселеност и ниска хигиена на населението. Заразените вода и хранителни продукти, в зависимост от количествата си, могат да бъдат причина за възникване на епидемии.
 
Още за хепатит А можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

сминдух енд чесън

преди 7 години

Китодар Тодоров дебне зад всяка манджа

3

евродебил

преди 7 години

Снимката към матрялчето, в Германия ли е правена или в Сев.зап. България!?

2

готвач

преди 7 години

Така ще бъде като много се бърза да се обслужват повече клиенти и приборите за хранене просто се приплакват леко в един съд с вода, в която може да има и малко Веро понякога. Понеже винаги много бързат, не мият лъжица по лъжица и вилица по вилица, а ги нахвърлят в една тенджера с вода или пластмасова кофичка или в тава. Няколко пъти ги разбъркват с ръце и хооп, готовоооо! Измити и от чисти по-чисти. Дори някои служители се хвалят колко бързо "мият" приборите за хранене, чиниите и чашите.

fallback