Снимка: Кадър от Нова тв

Сеч в гората над Сърница породи доста въпроси дали тя е санитарна или варварски акт.

Според Христо Христов – директор на Общинското горсто стопанство в Минерални бани, става въпрос за постепенно котловинна сеч, която е възобновителна. Този процес се прави при възрастни дъбови гори.

По думите на специалиста, идеята е да се използа естественото възобновяване на гората без да се дават пари за залесяване.

Все пак проверки има още от миналата седмица. А те са констатирали, че на места има допусната незаконна сеч на немаркирани дървета.

"Има на определени места сливане на котли. Транспортните средства, които са извозвали дървесината, са влизали в тези котли и част от фиданките са отъпкани. Остатъците от сечта не са почистени в част от котлите. Всичко това е документирано и ще се потърси отговорност от виновните длъжностни лица", обясни пред Нова тв Юсеин Ефендиев, директор на Регионалната дирекция по горите в Кърджали.

Според него вина имат физическите извършители, които са работници на фирмите, изпълнявали услугата "сеч и извоз" от временен склад.

Хората ще бъдат намерени и ще им бъде потърсена отговорност, а ще има санкция и за Общинското горско стопанство, откъдето не са контролирали процеса. Размерът на санкцията е от 300 до 5000 лв. Може да бъде подаден и сигнал в прокуратурата.

Според Мюмюн Искендер, кмет на Минерални бани, нарушението се равнява на 2 от 1000 отсечени дървета. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase