Снимка: архив, Булфото
fallback

Само една трета от рибата, която се продава у нас, е българска.

С изключение на калкана, морските дарове са основно внос от Гърция, Турция и Норвегия. Сафридът, ципурата и лаврака идват от южните ни съседи, а хекът и скумрията - от Норвегия. От далечен Виетнам пък внасяме екзотичния пангасиус.

Вносът многократно надвишава това, което вадят нашите рибари, коментираха от сдружението на рибарите "Черноморски изгрев" пред в."Монитор".

В момента на север корабите ловят само барбуня, очакват пасажи сафрид и чернокоп. На юг пък ловят предимно цаца. Всичко, което рибарите извадят, отива в заведенията по морето. Но то не стига доникъде и се разчита предимно на вносни морски дарове Така само 30% от сафрида, който се пържи по кръчми и капанчета по морето например е български.

Проверка по рибните борси у нас показа, че засега цацата и хамсията запазват цена от 3 лева за килограм. Двойно по-евтин е гюмюшът. Харибът е 4 лева, скумрията е по 5,50 лева, сафридът - 6 лв., а барбуна може да се намери и за 3,50 лева, като цената й варира до 5 лв. Акулата е 10 лв., чернокопът - 14 лв., лаврак и ципура държат 16 лв., леферът - 18 лв.

Най-скъпото рибно удоволствие по традиция е калканът, чиято цена е 28 лв. за килограм. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

чревоугодник

преди 7 години

Колкото до калкана не знам какво толкова му харесвате! Лично на мен не ми харесва толкова. Чернокопа, лаврака и ципурата на скара са нещо божествено. Истинската дунавска скумрия е разкош. Черноморска акула пане ти се топи в устата. Калкана е много надценена, като вкусови качества риба. Скъпа е, защото е рядка, а не защото е нещо кой знае какво.А попчета или цаца на плажа с биричка са разкош. Който иска да си дава парите за калкан. Негова си работа.

28

Анонимен

преди 7 години

ГМО по турскиТурските зеленчуци и плодове са безвкусни. Причината е, че са ГМО.Само най-глупавите хора не гледат , когато купуват храната си.Българските и гръцките плодове и зеленчуци са супер, но тези от Турция и Китай са ГМО и токсични.

27

Анонимен

преди 7 години

До РусенецХуба е ядете, но нали се сещаш какво и е съдържанието на тази риба! дунавската риба е една от най-мръсните и вредни. Дунав е помийната яма на половин Европа, а най-многото помия е при нас и румънците. Вкусна е рибата, спор няма, но с нея поглъщаш цялата Менделеева таблица за съжаление. На времето шараните направо си биеха на мазут. Особено тези около пристанището.

fallback