Снимка: архив, Reuters
fallback

Уникален метод за изследване на делфините в Черно море са използвали експерти от Басейнова дирекция за Черноморски район и Института по океанология. Това заявиха представители на двете организации на съвместна пресконференция, съобщи Информационна агенция "Черно море".

Районът, в който е извършено проучването, е от нос Емине до нос Галата. Експедицията е продължила 6 дни. Проучването е имало за цел да определи числеността на популацията в района.

„Използвахме хидрофони за звуков анализ, който направихме паралелно с визуалния. Анализът и интерпретацията на данните показват сходство на резултатите, добити по двата метода“ – поясни Таня Милкова – началник отдел „Опазване на морските води“ в Басейнова дирекция за Черноморски район.

„Съпоставимостта на данните между визуалния и звуковия метод, който установихме, е добра база за нашите по-нататъшни изследвания. Това означава, че според конкретните условия можем да използваме единия или другия и резултатите да са достоверни. Акустичните методи могат да се използват при мъгливо време, тъй като за визуалните е нужно да има добра видимост, да няма вълнение, а това в морето е трудно да бъде гарантирано“ – допълни Марина Панайотова – ключов експерт по риби и морски бозайници в Института по океанология.

По време на експедицията от нос Емине до нос Галата експертите са наблюдавали два от трите вида делфини, без обикновения делфин. В крайбрежната зона са се срещали по-рядко, докато с навлизане в открити води числеността е нараствала. „Интересно за нас беше, че доста екземпляри наблюдавахме в защитените зони по Натура 2000, особено в зона Емона“ – отбеляза Марина Панайотова.

Това изследване е част от мониторинговите изследвания, с които България изпълнява своите ангажименти по поредица директиви на Европейската комисия, свързани с опазване на околната среда в морските води. Това са директивата за местообитанията, директивата за водите и най-новата директива – за морската стратегия. До 2018 г. трябва да сме готови с втората оценка, след първоначалната - за състоянието на околната среда в нашите крайбрежни териториални води. Трябва да се имат предвид поредица от критерии и индикатори, сред които биологичното разнообразие на видовете и местообитанията в морето, химическото замърсяване, чуждите видове, обогатяването с биогени, шума и твърдите отпадъци, които постъпват във водите. Морска държава като нашата трябва да използва устойчиво морските си ресурси, но за да се случи това трябва да ги изучава и познава. Това не може да се случи без морски научно-изследователски съд.

„Разрешителното за плаване на кораба “Академик” е изтекло към момента и е необходимо да се намерят средства за неговия ремонт“ – заяви Валентина Тодорова от Института по океанология.

В процес на обществено обсъждане е морският стратегически план, изготвен от Басейнова дирекция за Черноморски район, съобщи директорът Десислава Консулова.

Той е публикуван на сайта на дирекцията, а общественото обсъждане ще продължи до 30 септември. След това планът ще бъде разгледан от Висш консултативен съвет, след което ще влезе и в Министерския съвет за утвърждаване. „В него е набелязана програмата от мерки, разработени за постигане добро състояние на морската околна среда“ – каза Десислава Консулова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 7 години

До Станой от АхелойТвоята отдавна са я гръмнали, та нищо няма вътре.Освен русофобски гъсеници.

4

не така Маро

преди 7 години

До Станой от АхелойНАТОвските бомби , най-екологичните бомби. Хи, хи ха,ха, добре ли си?

3

Лермонтов

преди 7 години

Казионните средства за масова информация у наспродължават да дезинформират обществеността за истинскитепричини за появилата се висока смъртност при делфините,като за това недвусмислено обвиняват рибарите по нашето крайбрежие!?Докато самите те се формулираха кратко, точно и ясно по този въпрос,че истинските виновници за това са множеството натовски кораби събрани вбългарската част от акваторията на Черно море "от кол и въже" започналитук да правят военноморски учения едва ли не всеки месец

fallback