Снимка: архив, Булфото

На пазара в столичния квартал "Младост 1" цената за килограм диня е 0,80 стотинки. Каква обаче е разликата от тържищата? В последните дни се появи информация, че тази цена е четворна.

"Абсолютна дезинформация", категоричен е Владимир Иванов, председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ).

"Цената в момента е между 45 и 55 стотинки, като една средна цена излиза от 49 стотинки за динята. В момента тръгва българска диня, която е традиционно по-скъпа", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

"Средната цена е от около 50 ст. и в момента цена на дребно е от 80 ст. - съвсем нормална ценова разлика за диня", посочи още Иванов.

По думите му за последните пет години има един много стабилен пазар. Разликата е по-малко от процент в сравнение с миналата година.

"Разликата в цените, особено с големите магазини, се получава от това, че търговците на дребно зареждаме по-хубава стока, която е и по-скъпа. Съответно надценката отива малко по-висока", коментира търговец.

"Ако клиентът желае винаги може да отиде във верига и да си купи стока на доста по-ниска цена, но за качество нищо не мога да кажа", посочи той.

Търговецът твърди, че по-голямата част от дините, като внос са от Гърция, и с тяхната цена се определя и българската цена.

"Предполагам, че вече пробиват българските дини. Те са ранни и наистина ще бъдат на по-висока цена", кава търговецът.

Според Владимир Иванов не би следвало да има някакви особени вариации в цените, а ако ги има - те ще са надолу в цената.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase