Снимка: Булфото, архив

По 400 лева за квадратен метър земя в ромската махала "Зайчева поляна" искал чиновник от общината в Стара Загора.

Там няма нито една законна постройка, но пък някои от жителите на квартала са ги строили по 20 години.

"Като отидох в общината, там един доверен човек бил, царят на циганите бил, лично аз съм го чувала в общината да казва: "Аз съм царят на циганите", много високомерен човек, като му казах, че искам мястото да си го купим, ми предложи по 400 лева на кв. м. Може да сме роми, но не сме чак толкова неграмотни", оплака се жена от махалата пред БНР.

Тя разказа, че мъжът й работил, заделяли по някой лев и в продължение на 20 години си строили къщата на три етажа.

"Още не е довършена, аз искам от общината да каже, че ще събаря, ако ще събаря, да ни даде няколко месеца и ние да си я съборим, хора сме няма да останем под звездите, но да си вземем нещата", каза тя.

Още през 1995 г. жената е ходила в общината, за да поиска да узакони къщата си, но са й казали да намери собственика на парцела и да го купи от него, което не е успяла да направи.

Тогава обаче са й обещали, че до пет години пред къщата ще има път и заради това са я накарали да строи на 3 м от трасето, а улица и до сега там няма. 

"Като се казваше, че в "Зайчева поляна" се сторят къщи, защо не са идвали да видят тук, къде е била 20 години общината, аз имам регистрация в "Зайчева поляна", ток плащам на енергото", каза още ромката. 

Миналата година със заповед на кмета на Стара Загора Живко Тодоров бяха съборени 60 незаконни постройки на роми в парк "Борова гора". Това лято намеренията на общината са да бъдат премахнати още толкова в местността "Зайчева поляна".

Кметът обаче увери, че бутането на незаконните постройки ще започне, след като има достатъчен брой терени, които да предложи на ромите за закупуване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase