Снимка: архив, Reuters
fallback

Малки пасажерски кораби, задвижвани със слънчева енергия, ще плават от днес по Дунав между Силистра и румънското пристанище Кичу, което обслужва и съседния румънски град Кълъраш.

От българска страна ще се използва тримаран, а от румънска - катамаран. Засега корабчетата ще плават в съботните дни и ще превозват пътуващите безплатно.

Разработката е по линия на проект "Чист достъп в трансграничната зона "Кълъраш-Силистра" по Програмата за трансгранично сътрудничество "Румъния-България 2007-2013". По същия проект е подготвена и Стратегия за развитие на устойчива транспортна система в трансграничната зона "Кълъраш-Силистра".

Една от целите на проекта е да се осъществят изследвания за използване на енергия от възобновяеми източници в транспортни системи. Направени са технически проекти с готовност за разрешително за строителство за две пристанища край Силистра и узаконяване на понтонни места на територията на Дунавския парк на града.

Изготвен е и проект за соларна навесна система със зарядни станции за сухопътни транспортни средства. Търси се финансиране за осъществяване на проектите. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Валери Георгиев

преди 7 години

До АнонименИзлез от анонимност! Ако всеки анонимен се беше включил в трудно достъпните фондове и беше реализирал по един проект България щеше да изглежда по друг начин.Поздрави от слънчева Силистра

4

Анонимен

преди 7 години

Явно произвофитрли на панели за позакъсали а защо да не се поусвоят некакви пари като има и наши!

3

Анонимен

преди 7 години

"Румъния-България 2007-2013" ....С какви колосални темпове се е изпълнил този проект.Винаги ме радват такива, инак светли цели като "алтернативни източници на енергия" и "опазвано на околната среда" , а по резултатите е ясно, че някой е изпапал повечето парички.

fallback