Снимка: Булфото

За АБВ най-актуалният въпрос за сътрудничество с БСП е да се обсъжда обща президентска кандидатура на левицата. Преди да се стигне до това обаче от партията на Георги Първанов поставиха три условия на социалистите.

За нас не е възможно парламентарно сътрудничеството без диалог между ръководствата на партиите и на лидерите Корнелия Нинова и Георги Първанов. Помолихме да има ясна позиция на ръководството на БСП за перспективите за взаимодействието с АБВ, а не да се чуват разнопосочни мнения, каза Мариана Тодорова от АБВ.

По думите й с колегите си са настояли да престанат нападките и атаките на БСП към ключови фигури от АБВ.

На ниво парламентарни групи сме готови да обсъждаме конкретни законодателни предложения, но това няма да бъде безусловно и априори, а само при взаимно зачитане на автономността и равнопоставеността на всяка парламентарна група, посочи Тодорова.
 
Според нея двете групи могат да си сътрудничат за сезиране на Конституционния съд, но по важни теми АБВ щяла да търси сътрудничество и с мнозинството. В същото време отбеляза, че на този етап АБВ е равноотдалечена и от БСП, и от ГЕРБ.

Тодорова коментира, че по афиширания от БСП "общ опозиционен фронт" не са предложени конкретни опозиционни мерки.

Срещата на БСП с АБВ е втората от поредицата разговори с парламентарните групи за опозиционни действия. Вчера социалистите разговаряха с бившите си коалиционни партньори ДПС и се обявиха за предсрочни избори и сезиране на Конституционния съд по Изборния кодекс.

Предстоят срещи с "Атака" и независимите депутати Георги Кадиев и Велизар Енчев, след които социалистите ще обобщят резултатите от разговорите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase