Снимка: Булфото
fallback

Изследване на междуетническите нагласи и предразсъдъци сред българското етническо мнозинство и двете най-големи етнически малцинства в страната - турци и роми в три региона показва, че в страната няма емоционални нагласи, които чакат лесно запалване, но с външно влияние такива могат да бъдат предизвикани.

Изследването показва и ниски нива на агресия и високи нива на толерантност и разбиране в страната.

Част от резултатите на тригодишния научен труд бяха представени в Кърджали от екипа на проект "Динамична природа на междуетническите нагласи в България: социалнопсихологическа перспектива".

Доц. д-р Антоанета Христова посочи, че независимо от политическите и социално-икономически проблеми, в България има добре изграден интеграционен модел. По думите й в други страни с проблемите, които имаме тук, би имало много по-голямо напрежение между етносите.

При представяне на резултатите бе уточнено, че изследването не е национално представително, а само за трите региона - Кърджали, Монтана и Стара Загора. Те са подбрани на база националното преброяване от 2011г., с критерий различното съотношение на етносите в тях. За Кърджали обект на проучване са били 192 етнически българи и 160 български турци.

Изследването е дело на Института за изследване на населението и човека, финансиран от Швейцарска фондация за научни изследвания и съфинансиран от МОН по Българо-швейцарска програма за научни изследвания.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

До Борислава

преди 8 години

Скъпа какви гъби ядеш? Тия глупости ги пробутвай другаде. ИСтината е, че търпим и много скоро бай ман.гау ще си го намери... Като ти дойде у вас да те обере или изнасили за 100 лв ще те питам дали си толерантна.. Истината е, че в чужбина е пълно с крадливи цига.нчета и за това цял сват ни мисли за изро.ди защото в на циг*анката паспорта пише народност Българска!

6

фитил

преди 8 години

Да бъдеш толерантен и да търпиш не е едно и също. Не са нужни външни влияния, за да запалят емоционални нагласи. Нужно е само политическо бездействие.

5

Анонимен

преди 8 години

Кой плати за изследването, да излъже, че няма напрежение??

fallback