Снимка: архив, Reuters
fallback

 Цената на литър бензин може да достигне 2 лева през лятото. Това прогноцират експерти, съобщава БНР. Малко по-малко ще струва дизелът. Тенденцията на увеличение в цените е вече факт. за последните два месеца средно горивата са поскъпнали с 5 на сто.

Дъното в цените на дребно, според анализаторите, е достигнато в началото на март, когато литър от масовия бензин А-95 се е продавал за 1.80. Следва плавно нарастване до цени в момента от 1.90 за бензина, малко по-малко за дизела - около 1.85 и 0.80 лв за пропан-бутана.
 
Ако цената на петрола се запази на текущите нива, около $50, вероятно ще видим около нови 4-5 процента ръст, защото летните месеци са периода, когато търсенето е по-високо. Това зависи от валутния курс.
 
Това са двата фактора - цената на петрола и валутният курс, а в момента те не подкрепят някакво по-осезаемо покачване на цената на горивата. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 7 години

Тия на 30долара барел ще го направят 2.50. А ако стане 60 долара?5 лева "литър"?

13

Анонимен

преди 7 години

"Цената на литър бензин гони 2 лева!!!!!!...."Браво Вальо, Браво Златев!А ты хороший парень, молодец так держать!!!

12

Бъдеще

преди 7 години

само след 1-2 години. Всяка минута в света се произвежда нова кола без бензин. Венецуела и Арабските емирства са фалирали, защото никой не иска бензин. В САЩ се чудят какво да правят със запасите от нефт които никой не иска. В родна България с трепет обявяват, че Монополиста се е смилил и е намалил бензина от 3.00 лева на 2,99. Всички са щастливи и бибиткат по улицата. Бее-бее блеем ние ваклите овчици. Ура за вожда. Вечна дружба между България и Северна Корея:))

fallback