Снимка: БТА, архив

Проверка по сигнал установи замърсяване на водата в участък от река Въча в района на Девин, съобщиха от МОСВ. Сигналът е подаден в РИОСВ-Смолян и незабавно е извършена експертна проверка на място.

При огледа на речното корито е установено, че в района на Трошачно-миялна сортировъчна инсталация в кв. "Настан" водата е замътена в участък от около 200 метра след съоръжението.

Установен е източникът на замътването - недостатъчно пречистени производствени отпадъчни води от дейността на инсталацията.

Взети са водни проби на отпадъчните води преди вливането им в р. Въча. Анализът ще е готов до пет дни, след което РИОСВ-Смолян ще предприеме административно-наказателни мерки по Закона за водите срещу дружеството, причинило замътването на река Въча.

Дейността на трошачната инсталация е спряна, а това е прекратило и замътването на водата. Не е констатирано измиране на риба в реката.

РИОСВ ще даде предписание за реконструкция и модернизация на пречиствателното съоръжение към инсталацията, което ще подобри пречиствателния ефект и ще доведе до спазването на емисионните норми за отпадъчни води.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase