Кадър: Нова телевизия

Жителите на Клисура се вдигат на протест заради решението градът им да бъде изключен от Алеята на славата на Априлското въстание. Клисурци изпращат гневни писма и подписка до президента и министър-председателя, готвят и протест с черешови топчета пред Народното събрание.

Алеята на славата бе открита по повод 140-годишнината от Априлското въстание във Военната академия в София. В нея бяха положени урни с пръст от Копривщица, Панагюрище, Батак, Перущица и Враца. Кметицата на Клисура също бе поканена, но в последния момент служител на Академията я връща с обяснението, че градът не е включен в списъка, разказа историята "Нова телевизия".

Инициаторите на Алеята на славата обясняват, че не е имало достатъчно място за пръст от всички градове, дали жертви в Априлското въстание.

"За мен това не само е скандал, но е и позор", обяви кметицата Генка Тодорова.

В деня, когато Клисура отбелязва годишнината от въстанието, за първи път от 50-години насам, нито един държавник не се отзовава на поканата на града. За жителите това е обида.

”Някои хора се опитват да пренапишат историята. Тук преди 140 години от това място започва най-новата история на България. Не знам защо го отричат? Клисура въстана втора, изгоря първа. Клисура даде над 450 жертви", коментира Стефан Желязков.

Той е познат в града като Боримечката, защото от 10-години се превъплъщава в образа на легендарния герой. Днес отново извади на площада черешовото топче, но за да гърми в знак на протест срещу държавните институции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase