Снимка: bgonair.bg

Одобреният от Министерския съвет план за инвестиционен разход за нов тип самолети, нов целеви модулен патрулен кораб и ремонт на МиГ-29 предстои да бъде внесен в Народното събрание за обсъждане през май. Това съобщи в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR началникът на отбраната ген. Константин Попов.

След като бъде представен на вниманието на народните представители, ще стартира процедура по подаване на документи и избор на новите машини.

"Държавата е длъжник на сухопътните сили. В момента представяме и трите проекта в НС на трите парламентарни групи. Опитваме се да обясним, че сме един механизъм, че работим заедно и заедно изпълняваме задачите", обясни Попов.

Той допълни, че след като бъде осигурена техниката, ще бъде изразходвано време и за учение и координация между флота, авиацията и сухопътните войски. По думите му първите самолети ще пристигнат през 2018 - 2019 г.

"Но все пак да не подценяваме българските въоръжени сили. Този, който ни подцени, най-накрая ще сгреши", добави началикът на отбраната.

Макар и ключова, само модернизацията на българската армия не е единственото условие за нейната ефективност, подчерта Попов.

"Тук е необходимо да се погледнат и хората, които трябва да бъдат добре подготвени и много важно - добре мотивирани. Разбира се, интеграцията в НАТО, както и между ведомствата и в самото министерство и въоръжени сили", посочи той.

Попов подчерта, че диалогът е необходим повече от всякога, не само заради поетите през 2014 г. ангажименти към НАТО, но и заради бързо променянащата се ситуация в региона.

"Имаме своите ангажименти към Северноатлантическия съюз, но и към България. Това е наш пръв приоритет. Географски България е разположена на едно много интересно място. Виждате проблемите в Източна Украйна и в Сирия. Хубавото е, че ние все още сме остров на стабилност", заяви той.

Що се отнася до предстоящия военен парад на Гергьовден, в него вече са заявили участие военноморските сили с многоцелевия военноморски вертолет "AS 565 MB PANTHER", пилотите 1-ви клас и транспортната авиация.

"Това е българската армия - има и такива хора, които искат да работят и в почивния си ден", заключи Попов.

Вижте цялото интервю във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase