Снимка: БХК

Българският хелзинкски комитет (БХК) пое защитата на 17-годишния Митко Йонков от село Овчеполци, който беше бит от Ангел Калеев.

Още по темата

Случаят стана известен с това, че Калеев сам беше заснел и качил видео във Facebook, на което се вижда как бие 17-годишния Митко, защото твърди, че българи и роми са равни.

Калеев беше привлечен на 19 април като обвиняем за причиняване на лека телесна повреда по хулигански и ксенофобски подбуди.

От БХК посочват, че Митко е български гражданин и затова подбудите не могат да бъдат ксенофобски, а расистки.

Според правозащитниците обвинението не е достатъчно, тъй като налице има и друго престъпление - посегателство върху равенство на гражданите.

"Докато го удря и рита в главата и корема, насилникът на детето го подлага и на тормоз посредством расистки и други оскърбления, ругателства, заплахи и унизяващи реплики и действия. Той издевателства над жертвата си, като я принуждава да ляга на земята и да става, и пак да ляга, докато я удря и рита. Преднамереното унижение на пострадалия е удвоено – той е сниман от извършителя, докато поема неговите удари, тормоз и вербална агресия, а записът впоследствие е направен публично достояние. Това насилие деецът извършва, за да сломи у жертвата си съзнанието, че двамата са равни", посочват от БХК.

Правозащитниците настояват и за отвод на съдебния медик, който също изразил расизъм. На юрист от организацията той казал: "От мен да знаеш – на манго му няма нищо. Добре си е манго. Посритали са го малко само".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase