Снимка: Община Бургас

Общ преглед

Община Бургас официално сложи първия по рода си "кучемат" – вендинг машина, която съчетава в себе си разделното събиране на боклук, енергийната ефективност на слънчевите панели и грижата за животните.

В корпуса на машината има две дупки – едната е за изсипване на ненужна вода от полупразна пластмасова бутилка, а другата - за самото изхвърляне на бутилката.

Механизмът, макар и прост, е изключително полезен. Ненужната вода влиза в машината и изтича към специално подготвено канче, от което домашни любимци могат да пият. Пластмасовата бутилка се изхвърля в другия отвор и попада в специален контейнер, който редовно се сменя.

При изхвърлянето на бутилката се появява и опцията машината да пусне еднократна доза кучешка храна на гранули.

Към момента има монтирани три такива машини в целия град, около специализираните площадки за свободно пуснати кучета в парковете.

Демонстрация как се работи с "кучемат"-а до Пантеона направиха кметът Димитър Николов и директорът на Агенцията по храните в Бургас д-р Георги Митев. 

"Ако проектът се окаже устойчив, ще поставим такива машини на още няколко места. С него искаме да създадем екологични навици и отношение към животните най-вече у децата", каза кметът Николов.

Д-р Митев обясни, че моделът на вендинг машината е взаимстван от големите европейски градове, а самата тя е доста икономична, тъй като се захранва със соларна батерия.

Това е поредна инициатива, улесняваща собствениците на домашни кучета в Бургас, след като в града се направиха специални площадки за разходка и игри, а на ключови места са поставени и кошчета за изхвърляне на кучешки отпадъци, в комплект с необходимите торбички.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар