Снимка: Reuters
fallback

След хубавото време през отминалия уикенд облаци и валежи се очакват още от вторник. Температурите ще паднат чувствително.

Времето у нас ще е динамично, защото през следващите дни Балканският полуостров ще е притегателен център на средиземноморски циклони, казва пред "24 час"“ шефът на синоптичната фирма TV-MET Петър Янков.

Във вторник срещу сряда ще има гръмотевична буря в Дунавската равнина. Ще падне и градушка.

Сряда ще започне с облаци и валежи в Северна и Източна България. Следобед от запад на изток облаците ще се разкъсват и слънцето ще се показва. В сряда температурите ще варират от 13-14 градуса в Добруджа до 20-21 в югозападните райони.

В четвъртък ще е студено за средата на април с максимални температури между 15 и 20 градуса. По-значителна облачност и кратки превалявания ще има над Добруджа и по Черноморието. Над останалата част от страната облачността ще е разкъсана, намаляваща до слънчево.

В петък утрото ще е студено с минимални температури между 3 и 8 градуса. Ще има условия за слаби слани в Добруджа и по високите западни полета. През деня обаче ще е слънчево и чувствително ще се затопли. Максималните температури в петък ще са между 18 и 23 градуса.

На Лазаровден и Цветница отново ще има заоблачавания и условия за краткотрайни валежи и гръмотевици главно в следобедните часове. Максималните температури ще са между 18 и 23 градуса.

Динамично ще остане времето и в началото на следващата седмица с чести превалявания особено във вторник. Повече слънце и повишение на температурите ще има в периода от 27 до 30 април.

Следващият валежен период е на Великден. Очакваните валежи са между 20 и 40 литра на квадратен метър. Дъждове се очакват на 2 май.

Май като цяло ще е по-хладен и с повече дъждове. На 3, 4 и 5 май повече ще вали в западните и централните райони на страната. Тогава има условия и за силни гръмотевични бури, твърди Янков.

Около Гергьовден обаче времето ще е прекрасно - слънчево и с по-високи температури - между 22 и 28 градуса.

Според дългосрочната прогноза на TV-MET първата половина на лятото ще е с повече валежи заради активизиране на средиземноморските циклони, което през последните години се случва често заради глобалното затопляне. Август и септември пък ще са по-сухи и по-топли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Nikolov

преди 8 години

Дългосрочните прогнози са грешни като цяло - господата от Н.И.М.Х. да не дават грешни прогнози за такова дълго време ако обичат,за да не се простят с работата си като цяло!!!

fallback