Снимка: архив Bulphoto

64-годишна пловдивчанка, която е с телково решение за 83% инвалидност, три години живее на тъмно и студено без ток. Отоплява се само на газова печка и то в най-студените нощи. Още 2013 година притесненията ѝ докарали инфаркт и тя претърпяла сърдечна операция.

Март месец 2015 година пък получила сметка за ток за 110,21 лева, въпреки че електромерът ѝ не бил вързан към мрежата, твърди Василка Бъчварова.

От електроразпределителното дружество пък отричат това да е вярно. Според тях електромерът е бил незаконно вързан за мрежата от 2 март до 25 март. Затова на 26 март миналата година изключили Василка от общото табло.

С това не е съгласна Василка която твърди, че от 2013 г. електромерът й е откачен от мрежата, а тя самата няма ключ да отвори общото табло и няма познания да рови в жиците.

"Получих сметка за ток, без да имам електромер. Сметка за ток! Свалили са електромера изобщо без да ме предупредят. За мен това е кражба. Как аз ще отворя таблото на входа? Как ще се включа? С какво, като техникът държи ключовете? Как? Сама жена съм", се ядосва Василка.

След като получила сметката, се обадила на ЕВН: "Обадих им се и говорих с някаква жена. Нали там записват разговорите – да проверят разговорите. Казах й: "Госпожо, аз съм без електромер, откъде е тази сметка?" и отсреща жената ми каза:”Не може да нямате електромер” и започна да пелтечи", обяснява пловдивчанката пред "Монитор".

След като започнала да получава заповеди за принудително изпълнение, направила инфаркт на миокарда.

До 2012 г. Василка нямала проблеми. Работела, плащала си редовно сметките. Тогава обаче я съкратили и през 2012 година получила първото писмо за принудително взимане заради неплатени сметки за ток. Не след дълго дошло и второ писмо.

"Токът тогава не ми беше спиран. Като дойде лятото и ме съкратиха, казах на сина си, че вече нямам възможност да плащам тока", обяснява Василка. След като била съкратена, за една година била на борсата. Така и не си намерила работа заради възрастта и последвалата болест.

Тя твърди, че електромерът й е бил откачен от мрежата още през 2013г. и оттогава е без ток в жилището си. Въпреки че не бил присъединен, електромерът си стоял в таблото на входа до 26 март 2015 г.

И така лавинообразно почнали да се повишават задълженията ѝ. Тя твърди, че не знае колко точно пари дължи на дружеството. Преди 3 години получила сметка за над 2000 лв. После пък за още 4200 лв., а накрая и юристконсултанта на дружеството ѝ пратил бележка, че той самият има хонорар от 123 лева.

Тя казва, че не знае колко точно пари държи на дружеството. Засега е завела дело за това, че не дължи онези 110,21 лева от март месец м.г. От енергото обаче пък твърдят, че тя е информирана за задълженията ѝ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase