Снимка: Булфото, архив

Въздухът над Бургас вече е чист след замърсяването от "Лукойл Нефтохим". Всички показатели са в нормите. Няма отчетено замърсяване от 10.00 ч. сутринта вчера до момента, увери директорът на Регионална инспекция по околна среда и водите /РИОСВ/ в морския град Тонка Атанасова, цитирана от БТА.

Още по темата
Днес тя свика пресконференция след отчитане на замърсяване на въздуха вчера в ранните часове на деня.

Измервателните уреди тогава са показали 36 пъти над нормите съдържание на сероводород. Той обаче не е опасен за здравето в тези си стойности и не застрашава бургазлии, каза още Атанасова.

Тя обяви, че са направили констативен протокол за нарушението и исканата санкция ще е 250 000 лева. Предстои среща с представители на предприятието за съставяне на акт и след това наказателно постановление.

Атанасова каза още, че от рафинерията са представили и обяснения за случая на замърсяване на 30 срещу 31 март.

Станало е при пускане на инсталация - газова сяра, при което се е получило превишаване на пределно допустимите норми на сероводород във въздуха.

Атанасова предостави и справка, според която за миналата година за нарушения на "Лукойл Нефтохим" са съставени над 10 акта за над 400 хиляди лева. А от септември досега са платени 250 хиляди лева по наказателни постановления.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase