Снимка: Reuters, архив

Над половин тон калкан е конфискуван от началото на годината досега. Това заяви пред журналисти в Несебър изпълнителният директор на Агенцията по рибарство и аквакултури Янчо Янев.

Той и главният директор в главната дирекция "Рибарство и контрол" Тодор Ангелов се запознаха с методите и взаимодействието с "Гранична полиция" при залавяне на бракониери.

Според Янев по цялото Черноморие са направени повече от 470 проверки, при които са иззети над шест километра мрежи за калкан. Съставени са осем акта на нарушители. Става въпрос за улов на маломерен калкан.

През тази година пълната забрана за улов на калкан влиза в сила от 1 април и ще важи до 30 юни. Това е периодът, в който рибата хвърля хайвера си и се намира под специална защита, наложена от Европейския съюз.

В останалото време има ограничения в количеството на улова. Страната ни е поела ангажимент да намали разрешителните за улов на калкан с около 20 на сто.

По повод на контрола Ангелов каза, че има споразумение с главната дирекция "Гранична полиция" за съвместни действия в борбата с бракониерството. То дава право при съмнения за незаконен улов, установен от гранични полицаи в морето, след акостиране на плавателния съд веднага да се уведомят органите по рибарство и контрол, за да се направи проверка.

Ангелов припомни, че европейски регламент защитава калкана като котирана риба, а корабите, които имат право да го ловят, преминават през специална процедура по одобрение. След това се издават квоти и рибата се разтоварва на точно определени седем пристанища - три на юг и четири на север.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase