Снимка: Булфото, архив
fallback

Общинският съветник от НФСБ Андон Андонов предложи турско-арабските имена на улици и местности в Карлово да бъдат смени.

Кметът на общината Емил Кабаиванов подкрепя идеята му, но се оказа, че карловци са разединени.

Мненията са от: "Ще стане смешно, да не ровим там, където няма нищо" до "Защо не, не трябва да живеем с миналото".

Така или иначе предстои общинският съвет да разгледа предложението, но Андонов припомни, че всъщност то не е ново и преди години дори е прието с положително становище от местния парламент.

Андонов сега иска специална комисия да реши как да звучат на български турските имена.

15-метровият водопад Сучурум, една от гордостите на Карлово, трябва да стане или Хвърчаща или Летяща вода.

Някои карловци обаче смятат, че има имена, които не бива да се променят. Едно от тях е на местността Беш бонар, което на български трябва да се преведе като пет кладенеца, пет извора и не би звучало толкова добре.

Освен това хората настояват местната управа да се допита до тях. Андонов обаче е категоричен, че имената са сменени насилствено по време на турското робство.

"Всички, които са се борили за нашето освобождение заслужават да си върнем имената, а дори и да променим имената никой няма да задължи хората да използват българските имена, но пък моите деца няма да знаят турските им имена", коментира той пред bTV.

Според председателя на Общинския съвет Тодор Шойлеков идеята е хубава, но чисто административно ще доведе до объркване на хората и една такава промяна би останала само на хартия.

Емил Кабаиванов припомни, че държавата административно вече е сменила имената на много селища, които преди това са имали турско-арабски имена.

"Процесът на смяната на имената не трябва да е еднократен, а и първо трябва да се чуе мнението на хората дали чрез референдум, или по интернет, или да се поставят кутии на различни места", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

60

тюрлю гювеч

преди 8 години

кабаиванов да не забрави си смени и това име, щото префикса каба е чужд както и други такива като кара, хаджи и намси ко още.

59

OSMAN

преди 8 години

KaRLOVO.ZNACHI KARLI OVA.SMENETE IMETO NA GRADA PARVO.I BEZ TOVA STE OSTANALI KOLKOTO EDNA MAHALA NA BURSA.RANO ILI KASNO TURSKITE IMENA SHTE SA NAVSYAKADE.DANO DA E TAKA.SHTOTO MOJE I SIRIYSKI DA STANAT.TOGAVA SHTE TARSITE OSMANSKOTO PRISASTVIE....

58

Анонимен

преди 8 години

Карлово да стане столица и най-сетне да премахнат новините на турски и медийното потурчване, бълващо всеки ден по медиите !

fallback