Снимка: bTV

Доброволни отряди за опазване на реда по границата иска кметът на Община Тополовград. С писмо до министър Румяна Бъчварова Божин Божинов предлага те да се обучават в изоставени казарми, а за ремонта им ще плати кметството.

Село Радовец е на километър от границата с Турция. Дори 80-годишната баба Василка знае маршрута на нарушителите: "Идват откъм Сладун, минават мрежата и оттам ги чакат каналджии и ги превозват".

Още по темата

Възрастната жена е съгласна доброволци да пазят селото - и от мигранти, и от кражби: "Идеално, иначе се страхуваме, въпреки че не се е случило нищо лошо, ама заключвам, връзвам врати".

"Предупреждаваме възрастните хора да си заключват домовете, защото повечето са сами, а нашата идея е да ги пазим", обяснява и кметът на село Радовец Христина Маврова пред bTV.

Тя е готова да повери тази задача на доброволци. Помни, че преди 30 години те ликвидирали битовата престъпност. По думите й тогава ги организирала полицията.

От селото до първа гранична зона има само един патрул на гранична полиция. Кметът на Община Тополовград разказва, че миналата година нарушителите едва не запалили две села – палели огън, за да ги намерят каналджиите.

От някогашния граничен пункт, на който е имало строг контрол, днес е останало твърде малко.

"Да патрулират, да си сътрудничат с гранична полиция и МВР. И като видят непознати в района, да ги задържат или да ги преведат до граничен пункт", предлага кметът Божин Божинов.

Идеята е три пъти годишно доброволците да минават обучение. Божинов допълни, че ще иска техника иска от министъра - 2 БТР-а, един военен танк, както и два бордови зила, с които да се извозват хората.

Разбрали, че кметът иска доброволни отряди, идват група мъже. Живеят до браздата. Мигрантите за тях са ежедневие, а спокойствието – спомен. Категорични са, че не може просто да се влиза в суверенна държава.

Доброволците разказват, че през 80-те с тяхна помощ границата се пазела строго. Мъжете имали палки, били група от 10-11 човека в Радовец.

Според кмета на Община Тополовград 200 мъже от града и близките села вече са готови да се включат в доброволните отряди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase