Архив: Булфото

Всеки втори в Европа не е информиран за заболяването глаукома, каза доц. Наталия Петкова, председател на Национална глаукомна асоциация.

По повод Световната седмица на глаукомата в различни градове у нас ще се извършват безплатни прегледи. В София в очна клиника "Ден", болница "Царица Йоанна-ИСУЛ", очна клиника "Ресбиомед", в Пловдив - болница "Св.Георги, в Бургас - медицински център "Оксиком", в Плевен - очен център "Окулус", и в Пещера - ДКЦ "Хипократ". Всички прегледи ще се извършват след предварително записване.

По думите на доц. Петкова броят на засегнатите от болестта нараства, а здравните власти не отчитат опасността от нея. Глаукомата засяга не само възрастните хора, каза още тя и посочи, че болестта може да се открие и у новородени. Петкова допълни, че от посещаващите очните кабинети сред 12-20 на сто се открива глаукома, пише БТА.

Болестта е невро-дегенеративна, обикновено протича без болка, тежко уврежда зрителния нерв, не се лекува и води до слепота, ако не се предприемат мерки навреме. Лечението трябва да започне веднага след диагностицирането, за да се запази останалият процент от зрението.

Рискови фактори за развитие на глаукома са тежка преумора на очите, продължителна работа при слабо осветление, световъртеж, проблеми със синусите, алергии, диабет, хипогликемия, атеросклероза, нараняване на окото, тумор, дисбаланс на вегетативната нервна система, повишена токсичност от неправилни хранителни навици, стрес.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase