Снимка: bgonair.bg

Една от задължителните традиции на 8-ми март е всяка дама да получи цвете. Така това е и един от най-чаканите дни в каледнара за търговците, тъй като продажбите са рекордни. А от години хората са свикнали в тези дни и цената също да е необичайно висока. Оказва се обаче, че тази година повишението изненадало дори самите продавачи.

Във Велико Търново търговците сигнализираха, че още преди месец доставната цената на стоката е скочила драстично, което ги принуждава да вдигат и крайната цена за потребителите. По думите им подобно драстично увеличение не е имало от години.

"В складовете много са ги вдигнали цените и трябва и ние да ги вдигнем. Розите са вдигнати с два лева. Има разлика - преди букетчето беше пет лева, сега е седем. Хризантемите са на четири лева, преди бяха на три лева. Кошничките също са се вдигнали, има голяма разлика", коментира Йоана Румпо.

Търговците са категорични, че високата цена прави стоката им недостъпна за масовия клиент. За тях остава притеснението дали ще могат да си възвърнат вложените пари или след празника ще се наложи да изхвърлят непродадената стока.

"Те нямат пари за хляб, пък камо ли да дойдат да си купят за седем лева роза!", допълни Йоана Румпо.

Макар и с по-скромни букети, голяма част от мъжете в старата столица побързаха да се подготвят за празника.

"Във всички случаи цените са вдигнати и това е едни от лошите маниери на българските продавачи. В Полша, в Русия, в Украйна, обратно, намаляват точно за празниците цените. И не разчитат на висока цена, а на висок оборот. Въпрос е на търговска позиция, нашата не е най-добрата!", коментира мъж.

От Комисията за защита на потребителите заявиха, че няма закон, който да задължава търговците да продават цветята на определена цена. Но алармираха, че заради множеството празнични оферти за ваучери – подарък, вече са започнали проверки.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase