Снимка: Facebook

"Надявам се, че на 7 март в Брюксел ще приемат моето предложение влизането на мигранти да става само през официалните контролно-пропускателни пунктове". Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на официалната церемония по завършването на реконструираната компресорна станция "Лозенец", съобщи "Фокус".

Той добави, че в противен случай трябва да се промени Шенгенското споразумение. "В момента Европа всъщност легализира термина "нелегални имигранти". Но аз съм оптимист, че на 7-ми вече ще се вземе решение по външните граници всеки да минава през КПП. Иначе виждате – настава хаос, суматоха", коментира Борисов.

Той каза още, че тази ситуация не е честна към самите имигранти, защото те биват примамвани в Европа, в същото време няма европейски страни, които имат желание, а вече и възможност, да бъдат заселвани пак.

"Няма да се пренасочват гранични полицаи от турската към гръцката и македонската граница, добави премиерът. Той благодари на народните представители, които са гласували в подкрепа на промените в Закона за армията и въоръжението сили, които позволяват на армията да охранява границите на страната.

"Командироваме от страната близо 500 полицаи. Харчим огромни пари, но съоръжението се изгражда по турската граница", каза премиерът, който допълни, че на 7 март в Брюксел ще разговаря с турския си колега по темата.

"Надявам се и Турция, и Гърция да продължат ангажимента си и да охраняват границите", коментира Бойко Борисов.

Броят на мигрантите на гръцко-македонската граница е достигнал 12 хиляди души, същевременно съобщи Франс прес.

В четвъртък гръцкото министерство за имиграцията заяви, че в цялата страна мигрантите и бежанците са около 32 хиляди души, докато миналия уикенд броят им е бил 20 хиляди.

Около 15 хиляди бежанци и мигранти се намират в континенталната част на Гърция, а 6000 души са установени на островите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase