Снимка: ОД на МВР Сливен

Пистата на бившето летище "Бършен" край Сливен ще бъде оградена с ровове и бетонови съоръжения по 2 тона, за да се спре нерегламентираният достъп до нея, съобщи зам.-кметът Стоян Марков пред "Труд".

Целта е да секнат смъртоносните незаконни гонки на автомобили, които от години се провеждат на въпросната писта.

При такова състезание на 21 февруари на място загинаха Невен Богоев (21 г.) и Галин Димов (20 г.) от Бургас, а други трима младежи бяха ранени.

Още по темата

Теренът около бившето летище е от близо 5000 дка, а самата писта е дълга 2,5 км. Преди години, когато общината получила имота, на входа на пистата били поставени прегради, но напористите участници в гонките ги изтегляли с колите си.

"Намеренията са районът на бившето летище да се използва за спортни състезания, но само при спазване на закона. Там вече е изградена мотописта за двуколки, имало е и състезания по драгрейсинг при спазване на безопасността, строг контрол и медицинско осигуряване. Дори на самата сграда на летището е окачен ценоразпис за използване на терените", каза още зам.-кметът.

Районът на летището е поверен на общински охранители. Във фаталния ден дежурният пазач забелязал, че на пистата има хора и коли, но докато се обади в полицията, сблъсъкът между БМВ-то на младежите от Бургас и Мерцедес-а с двамата сливенци вече бил станал.

В Закона за движение по пътищата няма текст, свързан с незаконните гонки с автомобили, коментираха юристи след трагедията.

Образуваното дело е за причинена по непредпазливост смърт на повече от едно лице при управление на МПС. За това НК предвижда от 2 до 6 г., а в тежки случаи - от 3 до 10 г. затвор.

Още се изяснява при какви обстоятелства е настъпил ударът между двата автомобила.

"Ще бъдат назначени експертизи, извършват се разпити на свидетели и е възможна промяна в правната квалификация на деянието",  коментира наблюдаващият прокурор от окръжната прокуратура Виолета Калайджиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase