Снимка: ОД на МВР Сливен
fallback

Пистата на бившето летище "Бършен" край Сливен ще бъде оградена с ровове и бетонови съоръжения по 2 тона, за да се спре нерегламентираният достъп до нея, съобщи зам.-кметът Стоян Марков пред "Труд".

Целта е да секнат смъртоносните незаконни гонки на автомобили, които от години се провеждат на въпросната писта.

При такова състезание на 21 февруари на място загинаха Невен Богоев (21 г.) и Галин Димов (20 г.) от Бургас, а други трима младежи бяха ранени.

Oще по темата

Теренът около бившето летище е от близо 5000 дка, а самата писта е дълга 2,5 км. Преди години, когато общината получила имота, на входа на пистата били поставени прегради, но напористите участници в гонките ги изтегляли с колите си.

"Намеренията са районът на бившето летище да се използва за спортни състезания, но само при спазване на закона. Там вече е изградена мотописта за двуколки, имало е и състезания по драгрейсинг при спазване на безопасността, строг контрол и медицинско осигуряване. Дори на самата сграда на летището е окачен ценоразпис за използване на терените", каза още зам.-кметът.

Районът на летището е поверен на общински охранители. Във фаталния ден дежурният пазач забелязал, че на пистата има хора и коли, но докато се обади в полицията, сблъсъкът между БМВ-то на младежите от Бургас и Мерцедес-а с двамата сливенци вече бил станал.

В Закона за движение по пътищата няма текст, свързан с незаконните гонки с автомобили, коментираха юристи след трагедията.

Образуваното дело е за причинена по непредпазливост смърт на повече от едно лице при управление на МПС. За това НК предвижда от 2 до 6 г., а в тежки случаи - от 3 до 10 г. затвор.

Още се изяснява при какви обстоятелства е настъпил ударът между двата автомобила.

"Ще бъдат назначени експертизи, извършват се разпити на свидетели и е възможна промяна в правната квалификация на деянието",  коментира наблюдаващият прокурор от окръжната прокуратура Виолета Калайджиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Мирослав

преди 8 години

Всичко може да се организира, стига да има желание от страна на хората! Едно време на калояново ходихме стюарди без пари, ей така за спорта дет се вика. Плащаше се на мед екип и на пожарна. Гледахме дали хората искащи да карат имат книжка и си плащаха за да карат. Но повечето "рейсъри" като чуят, че трябва да плати 5-10-20лв за да кара, а тоя дето иска да гледа 5лв да речем и почват да мрънкат... Това е скъпо удоволствие! Кефа цена няма! Като искат да карат, трябва и да плащат!

15

Анонимен

преди 8 години

"Късно е либе за китка"!Да бяхте го направили отрано, вместо да си бъркате в носовете!

14

1

преди 8 години

След дъжд - качулка! Някои си мислят, че са безсмъртни, но не така!

fallback