Снимка: Булфото, архив

Жителите на ромския квартал "Изток" на Кюстендил трябва да го почистят до 20 март, отсече кметът на общината Петър Паунов и се закани, че ако не го направят ще последват санкции.

Поводът са оплакванията на хората за замърсяването на пътя за София, както и този за селата Копиловци и Николичевци.

"В квартала живеят 15 000 души, просто всеки трябва да се наведе по два пъти и да си изхвърли боклучето на мястото, където ние сме казали. Предстои ни разговор с неправителствена организация, от която твърдят упорито, че са свръх защитниците на хората от този квартал. До Кюстендилска пролет е времето, в което те ще имат право сами да си почистят", обясни Паунов, цитиран от БНР.

Той уточни, че ромите могат да разчитат на техническа подкрепа от общината.

Ако обаче до 20 март кварталът не блесне, ромите ще "усетят строгостта на закона по начин, по който ще мечтаят да бъдат в казармата".

Той допълни, че не иска думите му да се тълкуват като заплаха, а като своевременно уведомяване.

"Дръжте се като наши съграждани, а ако се държите като същества, които не зачитат никой, то ще разберете колко е строг закона. Видяхме какво е състоянието на речното корито, не само участъка Николичевски път. Не искаме да рискуваме човешки животи и да оставяме хора на студено в зимата и се държим човешки, не искаме да предприемаме груба интервенция. До 20 март всичко трябва да е съобразно изискванията", заключи кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase