Снимка: Dnes.bg
fallback

Общ преглед

В Карлово продължават честванията по повод 143 години от обесването на Апостола на Свободата - Васил Левски. По традиция възпоменателната церемония започна в 18:00 часа на площада, носещ името на великия български революционер.

Стотици карловци и гости на града участваха в събитията тази вечер.

„Учила съм за Левски именно в карловското училище, затова днес водя тук и детето си, за да окажем нужната почит към Дякона”, разказа пред Dnes.bg Мария Фуклева, която беше дошла на честването заедно с 4-годишния си син.

В Обредния дом тържествено бе отбелязана и 100-годишнината от смъртта на сподвижника на Левски Иван Грозев. На площад „Васил Левски” беше изнесено знамето на Карловския революционен комитет и бяха поднесени венци и цветя пред бюста на Апостола.

Като част от честванията ученици представиха на сцената на карловското читалище възпоменателния спектакъл „Процесът 1873“. Също тази вечер се състоя и тържествената заря-проверка.

Заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев прочете тържественото слово на площада, а сред официалните гости бяха военният министър Николай Ненчев, депутати, кметове и общественици.

Утре събитията по повод годишнината от смъртта на Апостола продължават. Открит урок за живота и делото на Васил Левски ще се проведе в пловдивския Исторически музей. Ще бъдат наградени отличилите се ученици в конкурса за разказ, есе, стихотворение и рисунка, посветени на Апостола на Свободата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

bebok

преди 8 години

ай стига вече с този...Азис е направил за България в пъти повече от Левски

29

Анонимен

преди 8 години

Сведете глави пред Левски, всички негови обругатели! Защото и вас е имал за човеци, въпреки че вие самите се отказвате от човешкия си образ! Вечна да бъде неговата светла памет! Бог да го посели в райските селения!

28

Анонимен

преди 8 години

И кво днес всеки се спасява както може едни вземат заеми милиарди а други ще ги връщат !

fallback