Снимка: БТА, архив

Блокадата на гръцката граница сви износа на зърно, заяви Борис Ангелов, управител на Брокерска къща към Регионалния център на Софийската стокова борса в Монтана, цитиран от 24 часа.

Още по темата
Според него най-много е пострадала търговията с царевица и пшеница, няма сключени търговски сделки за слънчоглед, чиято цена е паднала в сравнение с тази през есента на 2015 г.

"Цената на хлебната пшеницата е от 280 - 290 лв за тон, фуражната пшеница по 270 до 280 лева. Царевицата върви по 250 - 270 лв. за тон. При блокадата на гръцката граница няма как да се правят сделки за износ на зърно, а ние от Северозападна България традиционно го изнасяме за Гърция. Има търсене, но сделките не могат да се реализират, така няма и печалба", поясни Борис Ангелов.

Той бе категоричен, че при продължаване на блокадата на гръцката граница цената на зърното може и да падне заради провалените сделки. Прогнозите са, че то ще поевтинее поне с 10 - 20%. Търсенето намалява със затопляне на времето, а складовите наличности не могат да се реализират, допълни Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase