Снимка: Булфото, архив

Хората по селата пропищяха от ежедневните набези на крадци и това е причината цените на имотите в някои села да стигнат дъното си.

Още по темата

Вече един декар двор с къща, кладец и плодни дръвчета струва колкото една овча кожа ушита под формата на чанта, купена от магазин на столичната "Витошка".

Една къща се продава по за 2 -3 хиляди лева в Монтанско, Плевенско, Ловешко, защото хората се опитват да се отърват от наследствените си имоти.

Къщите са на безценица заради много кражби и в село монтанското село Габровица.

Ние тук сме просто един пазачи на едни реликви останали от нашите баби и дядовци, призна жена от селото пред bTV.

Рекордно ниските цени са там, където крадците държат селата, а където няма апаши има търсене на имоти.

В същото време законът поставя ограничения пред хората, които са жертви на агресия от страна на престъпници.

Според експерта по сигурността Тома Борисов от изключителна важност е гражданите да сигнализират на съответните институции при нападение.

Само така ще се проведе разследване за инцидента, коментира той.

Експертът поясни, че според закона у нас само при влизане с взлом или при насилствено проникване в жилището на даден човек, собственикът може да използва всички средства ,за да защити дома и семейството си.

"Насилствено проникване е когато Вие стоите на вратата и някой Ви избутва, за да влезе в апартамента, обясни Борисов. „Влизане с взлом” има, когато вратата или прозорецът са счупени от атакуващите, за да влязат в жилището", обясни Борисов.

Той подчерта, че при тези две ситуации човек може да използва всички средства, за да се защити, включително и законното си оръжие, ако притежава такова.

"Оръжието за лов си е за лов, а не за самозащита", каза експертът по сигурността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase