Снимка: bgonair.bg

Освен да спасяват живота на пациентите, лекарите от Спешната помощ често трябва да мислят и за собственото си оцеляване. Всеки адрес крие риск и може да създаде неприятности за екипа.

"Винаги има притеснение – въпрос на късмет, на подход на лекарите", споделя шофьорът Димчо Трифонов.

"Налитали са ми да ме душат в линейката, с нож са ми посягали на адрес", разказа д-р Спасимир Кацаров.

Д-р Кацаров работи в Спешната помощ от 20 години. Пресмята, че годишно го нападат по 2-3 пъти. Последният инцидент е от миналата година. Медикът е категоричен, че няма как да се осигури жива охрана за всички екипи.

"То няма кой да работи като санитар или като сестра, или лекар в Бърза помощ, а пък и охрана. По-добре е да са двойни екипите, или пък лекар и сестра, защото двама души вършат повече работа", допълни д-р Кацаров.

От Центъра за спешна помощ посочват, че личните лекари не обясняват на пациентите си към кого да се обръщат, когато те отсъстват и това им създава повече работа.

"Трябва да има повече информираност на пациентите им кой медицински център поема техните пациенти в празнични дни и нощем", каза д-р Мария Пеева, завеждаш работна смяна в ЦСМП.

Основната причина за агресията срещу лекарите е закъснението на екипите. От Центъра за спешна помощ са категорични, че в този капацитет няма как линейките да стигат по-бързо до адресите.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase